5 років податкових канікул від Мінфіну: експерт оцінив ідеї Данилюка

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Встановлювати податкові канікули на 5 років для всіх підприємств малого бізнесу в Україні нерозумно. Такі преференції від держави мають отримувати лише нові підприємства.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи пропозицію Мінфіну запровадмти податкові канікули на 5 років для малого бізнесу.

«Податкові канікули можуть бути виключно для нових суб'єктів господарювання. І навіть тут потрібно все дуже ретельно перевіряти, щоб підприємство не перереєструвалося під іншою назвою. В такому разі проблема недоотримання надходжень до Бюджету знімається. У підприємства немає податкової історії і, відповідно, боргів перед державою», – пояснює економіст.

Експерт зауважив, що нове підприємство, навіть не сплачуючи прямих податків, забезпечуватиме надходження до Бюджету побічно.

«Суб'єкт господарювання лише почав діяльність, люди отримали робочі місця, отримують зарплату, витрачають її й, відповідно, сплачують податки. Той же ПДВ, який приносить зараз до казни половину всіх податкових надходжень. Виходить, що новостворене підприємство на канікулах не сплачує податки, але воно створило нових платників податків, тобто Бюджет буде в плюсі», – проаналізував Андрій Новак.

Нагадаємо, в серпні міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що законопроект про внесення змін до Податкового кодексу буде внесений до Верховної Ради після завершення парламентських канікул.

Додамо, що на початку серпня в Мінфіні презентували новий проект податкової реформи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: