Експерт пояснив, чому ціну продажу ОПЗ можуть знизити втричі

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Ситуація доволі складна й багато факторів впливають на таке рішення – борги ОПЗ, війна, корупція. Час для продажу обрано не найкращий.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи заяву глави Фонду держмайна Ігоря Білоуса про те, що ціна ОПЗ не має перевищувати 150 мільйонів доларів.

«Найкраще рішення – знайти команду менеджерів. Для початку потрібно провести тендер на команду управлінців за участю міжнародних фінансових, торгових організацій, ЄБРР. Дати можливість цій команді попрацювати рік та підготувати підприємство для продажу та запропонувати їм відсоток від ціни продажу. За такого підходу продажна ціна ОПЗ буде збільшена, але ж для цього потрібно зробити підприємство аполітичним, позбутися боргів, корупції», – пояснює Савченко.

Загальна формула, додав експерт, така, що чистий прибуток підприємства для західних країн множиться на коефіцієнт 12-15, для країн із перехідною економікою – на 10, а для нас – 6-7.

«Якби в нас діяв принцип формування менеджменту, абсолютно незалежні, незаангажовані, авторитетні організації робили конкурс та відбирали інтернаціональний менеджмент, проводили аудит, то ситуація була б іншою. Потрібно вирішити: якщо підприємство сплачує багато дивідендів, податків, то, можливо, його не варто продавати. Але якщо хтось запропонує ціну значно вищу за прибутки, то продаж має місце бути», – розмірковує економіст.

Експерт наголосив, що виходити слід із раціональних міркувань, а в нашій країні дуже часто приймаються рішення складні, але при цьому ще й ірраціональні.

Як відомо, ще в серпні Білоус говорив, що оцінює ринкову вартість ОПЗ у 400-450 млн дол.

Нагадаємо, раніше конкурс із продажу ОПЗ провалили через відсутність заявок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: