Сноуден попросив у Обами помилування

Читать на русском
Колишній співробітник Агентства нацбезпеки США Едвард Сноуден вважає, що публікація секретних матеріалів пішла на користь американським громадянам.
Едвард Сноуден

Екс-співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден попросив президента Барака Обаму помилувати його.

Про це пише The Guardian, передає «Слово і Діло».

В інтерв'ю виданню відеозв'язком Сноуден заявив, що публікація секретних документів про стеження американських і британських спецслужб принесла користь громадянам США, а також була правильною з точки зору моралі. Крім того, вона призвела до позитивних змін в американському суспільстві.

«Конгрес, суди та президент – усі вони змінили свою політику в результаті тих публікацій. Досі не було оприлюднено жодних доказів того, що в результаті хтось зазнав небезпеки», – сказав він.

Чи наважиться Обама «озброїти» Україну перед завершенням каденції? ЕкспертиЕксперт поділився міркуваннями щодо заклику Барака Обами до РФ скласти зброю та роззброїти бойовиків на Донбасі.

Заява Сноудена прозвучала після того, як стало відомо про наміри правозахисників запустити кампанію з вимогою помилувати колишнього аналітика АНБ. Сайт кампанії поки не запущений.

В Обами є право помилувати Сноудена до січня 2017 року, поки обіймає посаду президента США. Видання зазначає, що шанси на такий розвиток подій вкрай низькі.

«Так, існують закони, які говорять одне, але, можливо, тому існує право помилування – для виняткових випадків, коли щось здається незаконним на папері, але є правильним, якщо подивитися на це з моральної, етичної сторони», – цитує видання Сноудена.

Кампанія на захист Едварда Сноудена збіглася за часом із прем'єрою однойменного фільму режисера Олівера Стоуна. Стоун висловлював надію на те, що його робота допоможе змінити ставлення до Сноудена та його вчинку. Він також висловлювався за помилування Сноудена.

Нагадаємо, Едвард Сноуден із 2013 року перебуває в Росії в статусі біженця. У США йому загрожує до 30 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: