«Замість Путіна»: чи є шанс знайти наступника? Експерти

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Ходорковський – безсуб'єктна особистість в російській політиці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Павлів, аналізуючи інформацію про те, що Михайло Ходорковський запустив проект «Замість Путіна», метою якого є вибір суперника нинішньому президенту РФ на виборах у 2018 році.

«Образно кажучи, Ходорковський у тій категорії, коли його ніхто не бачить, але він є. Він є на нібито опозиційних ЗМІ, але в РФ існує придворна опозиція. Якщо вона там «пустує», то налітають, наприклад, такі, як Касьянов із його колегами. А якщо ні, то їм дозволяють навіть більш ніж: рекламу, зустрічі, форуми. Ходорковський до цих планів жодним чином не вписується», – міркує Павлів.

На його думку, такі ініціативи – це «буря в склянці води».

Жодної суб'єктності, перспективи ані сам Ходорковський, ані його діяльність не мають. Все це – бутафорія з виборами спадкоємця Путіна.

Водночас політолог Володимир Воля заявив, що знайти не просто опонента, а реального конкурента Ходорковському буде складно.

«Знайти того, хто покритикує Путіна, легко. Набагато складніше знайти такого політика, який складе йому реальну конкуренцію. Поки що рейтинги є викликом для російської опозиції», – підкреслив він.

Путін розповів, яким бачить свого наступникаПрезидент РФ Володимир Путін вважає, що майбутній російський лідер має представляти більш молоде покоління, але водночас бути цілком зрілою людиною.

За його словами, не можна виключати, що той же Стрелков, який «прославився» на початку подій на Донбасі, також може спробувати стати кандидатом у президенти.

«Він має певне амплуа. Грубо кажучи, він позиціонує себе як «герой Новоросії». Він був у Слов'янську, справа йшла до розгрому й він відкрито звертався до Путіна, щоб РФ надала допомогу. Путін «не помітив» цих закликів. У підсумку вийшла дивна історія й Стрелкова випустили. Реально він може спробувати, якщо йому дадуть зіграти на тій ноті, що Путін зрадив «Новоросію» тоді, а зараз «заштовхує» «ЛНР/ДНР» в Україну», – проаналізував Воля.

Резюмуючи, експерт зазначив, що компаньйона Ходорковський знайти зможе, а от реальна альтернатива – під питанням.

Нагадаємо, нещодавно сам Путін на запитання, яким бачить свого наступника, відповів наступне: «Виходжу з того, що майбутній лідер має бути достатньо молодою людиною, але зрілою».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: