Як Остап Семерак карту сміттєзвалищ України створював

Читать на русском
Сервіс надає можливість кожному сфотографувати будь-яке вподобане ним звалище, в тому числі й стихійне, та оперативно внести дані його локації до веб-порталу Мінекології.
Остап Семерак

Міністр екології Остап Семерак на засіданні Кабміну 8 вересня повідомив, що інтерактивна карта звалищ України запущена, сам додаток для сервісу доступний для операційних систем iOS і Android.

Таким чином, він виконав свою обіцянку від 1 липня 2016 року створити інтерактивну карту смітників України, повідомляє «Слово і Діло».

Сервіс надає можливість кожному громадянину України сфотографувати будь-яке звалище, в тому числі й стихійне, та оперативно внести дані її локації до веб-порталу Мінекології. Для здійснення такої операції достатньо зареєструватися на сайті інтерактивної карти через мобільний телефон.

Це не єдина обіцянка міністра екології щодо вирішення питання утилізації побутового сміття. 31 серпня 2016 року він повідомив, що Національна стратегія поводження з відходами буде розроблена до грудня 2016 року.

Проблема зі сміттям в Україні актуальна як ніколи – лише за офіційними даними, половина звалищ мають стихійний характер. У цьому контексті безліч політиків – як місцевих, так і національного масштабу – давали обіцянки.

«Погорілий» на звалищі в селі Великі Грибовичі мер Львова Садовий видав цілу низку обіцянок щодо переробки сміття, закриття та рекультивації сміттєзвалищ, а також будівництва сміттєпереробних заводів.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує створити сміттєсортувальний комплекс та полігон твердих відходівСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Зокрема, 31 травня 2016 року він пообіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище. 7 червня 2016 року він же пообіцяв розпочати рекультивацію полігону Грибовицького сміттєзвалища в 2016 році. А 14 липня 2016 року Львівська міська рада виділила 10 млн грн із бюджету на початок першого етапу рекультивації полігону в Грибовичах. Обіцянка перебуває в процесі виконання.

Мало хто пам'ятає, однак ще 6 вересня 2011 року Садовий вирішив ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище після розробки проекту його рекультивації. Ця обіцянка, звісно, не виконано.

В інших містах України проблема утилізації сміття стоїть ще гостріше. 14 жовтня 2015 року кандидат на посаду міського голови Херсона від партії «Наш край» Володимир Сальдо пообіцяв вирішити проблеми побутових відходів організувавши роздільний збір, оптимізацію транспортування й сортування, спорудження екологічно чистих заводів із переробки сміття. Обіцянка досі чекає свого виконання.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв вирішити проблему міського звалища та запровадити переробку сміттяСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Схожу заяву 13 жовтня 2015 року зробив мер Одеси Геннадій Труханов, будучи кандидатом на цю посаду. В своїй передвиборчій програмі він пообіцяв вирішити проблему міського звалища та впровадити переробку сміття.

Такі обіцянки має практично кожен другий мер українських обласних центрів, де сміттєзвалища відрізняються масштабом і становлять небезпеку для громадськості. Проте далі обіцянок справа не йде.

Запуск сервісу інтерактивної карти українських звалищ – безумовно, крок, який можна розцінювати як позитивний. Однак цей факт прямо вказує на те, що держава не в змозі вирішити питання й надає можливість громадськості хоч таким чином впливати на його вирішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: