«Карточні ігри»: еколог оцінила інтерактивну карту сміттєзвалищ Мінекології

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

Враження негативні, не кажучи вже про те, що міністр навіть не згадав, що ідея інтерактивної карти – спільний продукт із громадськістю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, аналізуючи презентацію міністром екології Остапом Семераком інтерактивної карти сміттєзвалищ.

«По-перше, презентація карти – не головне завдання міністра. Карта – це лише інструмент, а не самоціль, і це не може бути продуктом діяльності міністра. Враження абсолютно негативні», – зауважила еколог.

«Щодо самої карти, то там немає навіть великих полігонів. Як це вважати картою та навіщо презентувати такий продукт?», – підкреслила Тимочко.

Поки міністр «грає в карти», довкілля України отруюється небезпечними відходами.

«Карточні ігри» міністра екології видаються дивними та незрозумілими, оскільки, по-перше, представлена концепція карти є абсолютно неефективною, а, по-друге, поводження з побутовими відходами не належить до компетенції Міністерства екології та природних ресурсів України», – пояснила еколог.

За її словами, це компетенція Мінрегіону, але наразі виглядає так, що міністр екології вирішив попіаритися на цій темі.

Політолог: інтерактивні мапи Семерака не вирішать проблему сміттєзвалищОстап Семерак пообіцяв створити інтерактивну мапу смітників України, де кожен громадянин України зможе сфотографувати будь-яке звалище, й ця інформація буде оперативно потрапляти на веб-портал Мінекології.

Щойно, додала еколог, з'явилась інформація про те, що знайшли бочку із ртуттю в лісі Київської області. Ось це якраз задача міністра, тому що тим часом у нас чомусь досі видають ліцензії. Так, створили ліцензійні умови, але не зробили ліцензійну перевірку.

«Міністерство екології та природних ресурсів України видає ліцензії підприємствам, які потім скидають відходи в найближчий яр, річку або поблизу житлових будівель. Це підтверджується багатьма прикладами. Зокрема, в грудні 2015 року в Черкаській області та в березні 2016 року в Києві були знайдені звалища відпрацьованих люмінесцентних ламп. У квітні 2016 року на одному зі звалищ Сумської області місцеві мешканці знайшли біологічні відходи з лікарень, використані медичні рукавички, голки та шприци», – повідомила еколог.

Одним з основних природоохоронних нормативно-правових документів є Стратегія державної екологічної політики в Україні на період до 2020 року. В частині, яка стосується поводження з відходами, зазначено, що до 2020 року має бути забезпечене остаточне знешкодження накопичених непридатних пестицидів та створення до 2015 року системи безпечного поводження з медичними відходами.

«Обидва ці пункти не були виконані, але міністр планує витратити час і кошти на розробку нових документів, повністю ігноруючи положення наявних. Замість того, щоб піаритися, міністру екології варто було б запропонувати хоча б один законопроект. Або нарешті імплементувати європейські директиви про відходи», – проаналізувала ситуацію Тетяна Тимочко.

Відзначимо, що електронна інтерактивна карта доступна за посиланням ecomapa.gov.ua.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: