Візит голів МЗС Німеччини та Франції до Києва: що вимагатимуть від Порошенка щодо Донбасу?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Обговорення змін «нормандського формату» та нового «Мінська» поки виглядають як маргінальні заяви.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, аналізуючи інформацію про те, що глави МЗС Німеччини та Франції наступного тижня приїдуть до Києва.

«Поки останні події говорять про те, що нічого іншого, крім «нормандського формату» та «Мінська», в нас немає. Найближчі зустрічі – одна з останніх спроб «вдихнути життя» в ці формати. Маємо, що маємо, й можна критикувати ці формати, але це поки єдине, що хоч якось працює», – констатував політолог.

На його переконання, візит очільників МЗС до Києва буде продовженням тих дискусій, які були в Китаї з Путіним, але тепер у цій ролі виступить Порошенко.

Новий формат переговорів щодо Донбасу: чи змінять «нормандську четвірку»? ЕкспертПоліттехнолог прокоментував заяву МЗС Німеччини про готовність змінити «нормандський формат», якщо партнери висунуть альтернативні пропозиції.

«Це буде спроба донести ті домовленості, які були кулуарно досягнуті на саміті, до Порошенка та спробувати переконати його почати рухатися в цей бік. Західним партнерам потрібно зрозуміти, наскільки Київ готовий виконувати взяті на себе зобов'язання», – підкреслив він.

Крім того, додав експерт, на кону ще Генасамблея ООН, враховуючи минулорічний досвід, коли все проходило вкрай складно й питання України не було одним із пріоритетних, як сподівався Порошенко.

«Порошенко потрібно буде не просто говорити та погоджуватися, а говорити про терміни – коли, що та яка готовність виконувати домовленості», – проаналізував Олексій Якубін.

Нагадаємо, після саміту G20, на полях якого пройшли переговори Путіна з президентом Франції та канцлером Німеччини, президент РФ погодився на відновлення переговорів у «нормандському форматі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: