Бойкот окупантів: експерт розповів про можливий сценарій російських виборів

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Не можна не визнавати вибори до Держдуми за 4 округами в анексованому Криму, але визнавати вибори в цілому.

Про це пише політтехнолог Тарас Березовець на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Згідно з нормами міжнародного законодавства, країна-окупант не повинна примушувати населення окупованих територій до участі в організованих на цій території виборах. Зокрема, режим території окупації регулюється Женевською конвенцією від 12 серпня 1949 року. Згідно з цим документом, вибори на окупованих територіях до органів влади відповідної держави не проводяться», – пояснює Березовець.

Таким чином, додав він, порушуючи норми міжнародного права, що мають пріоритет над національним законодавством, російська окупаційна влада делегітимізує не лише вибори в окупованих АР Крим і Севастополі, а й вибори до Держдуми 7-го скликання загалом.

Відповідно, переконаний політтехнолог, Верховна Рада має наполягати на невизнанні виборів до Держдуми на всій території Росії.

Україна закликала кримчан не брати участь у виборах до Держдуми РФМіністерство з питань тимчасово окупованих територій звернулося до жителів Криму відмовитися від участі у виборах до Держдуми Росії.

«Плюс цієї ситуації в тому, що Кремль 2,5 роки кричить про «київську хунту» та «самозванців». Тепер у Києва могла б з'явитися можливість говорити про спікера Держдуми 7-го скликання в такому роді: «особа, яка називає себе спікером Держдуми РФ, заявила» або «до Криму прибули особи, які називають себе депутатами т. зв. Держдуми РФ». Могла б з'явитися можливість, якби українські депутати по-справжньому хотіли захистити національні інтереси країни. А так можна й далі кричати «Крим – це Україна». Щоправда, від цього нічого не зміниться», – проаналізував ситуацію Тарас Березовець.

Як відомо, Крим у РФ представлятимуть чотири депутати: псевдопрем'єр Криму Сергій Аксьонов, підконтрольний Кремлю «прокурор» Наталія Поклонська, а також «віце-прем'єри» Криму Руслан Бальбек і Михайло Шеремет.

Нагадаємо, МЗС Франції раніше заявило, що обрання до Держдуми РФ кримських депутатів не легітимізує анексію півострова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: