Недоторканність Чауса та закон про спецконфіскацію. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Закон про спецконфіскацію, проект Держбюджету, суддівська недоторканність Чауса та надання доказів причетності Росії до терактів в Україні – головні теми обіцянок українських політиків минулого тижня.

У зв'язку з відкриттям 5-ї сесії Верховної Ради політичне життя в Україні перейшло в більш активне русло. Цього тижня обговорювалися різні теми – від позбавлення недоторканності київського судді Миколи Чауса до чергової спроби проштовхнути закон про спецконфіскацію.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Депутати-прогульники

24 квітня спікер Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв, що оприлюднюватиме прізвища народних депутатів, які прогулюють засідання парламенту.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв, що буде публікувати прізвища нардепів-прогульниківСказано 24 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

З відкриттям нової сесії, а саме 6 вересня, Парубій пообіцяв наступного дня оприлюднити в парламентській газеті «Голос України» імена депутатів-прогульників, але в результаті в новому номері видання прізвища прогульників так і не були вказані.

«Бурштинова» Рівненщина

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 4 серпня 2015 року пообіцяв, що під час розслідування незаконного видобутку бурштину будуть названі прізвища людей, безпосередньо причетних до найбільшої злочинної групи, яка діяла в Рівненській області та паразитує на незаконному видобутку бурштину.

Як вдалося дізнатися в Національній поліції, інформація щодо осіб, причетних до незаконного видобутку бурштину, не узагальнюється та не ведеться. В результаті розслідування так і не були названі прізвища людей, безпосередньо причетних до незаконного бізнесу, та не встановлені особи продавців бурштину.

Трохи популізму від Парасюка

16 липня народний депутат Володимир Парасюк пообіцяв направити до відповідних органів депутатський запит щодо місцеперебування народних депутатів у робочий час та в період відпустки.

Так, станом на 8 вересня 2016 року народний депутат не направив відповідний депутатський запит.

Топ-3 виконаних обіцянок

Недоторканний Чаус

23 серпня спікер Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що вже в перший день роботи нової сесії питання про позбавлення суддівської недоторканності та арешт Миколи Чауса, якого раніше викрили на корупції, буде розглянутий та ухвалений.

Першого ж дня після відкриття сесії питання про зняття недоторканності з Чауса було розглянуте та підтримане депутатами.

Теракти в Україні

23 квітня 2015 року секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що українська влада надасть світовій спільноті докази причетності Росії до підготовки та здійснення терористичних актів в Україні.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє надати докази причетності РФ до терактів в УкраїніСказано 23 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Трохи більш ніж за рік Генеральна прокуратура України оприлюднила докази причетності вищого керівництва Російський Федерації до військової агресії в Україні. А ще пізніше віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе показала інфографіку, яка розкриває структуру російсько-окупаційних військ на сході України.

Відповідність статків чиновників їхній зарплатні

31 серпня народний депутат Єгор Соболєв пообіцяв найближчим часом запропонувати технологію спільного контролю за відповідністю статків чиновників їхнім зарплатам.

Як результат, 4 вересня Громадський люстраційний комітет створив нову онлайн-форму повідомлення про невідповідності в деклараціях чиновників.

Топ-3 обіцянок у процесі

«Радикальне» декларування від Ляшка

Не обійшлося в цьому розділі й без популізму. Цього разу – від лідера фракції «Радикальної партії» Олега Ляшка, який пообіцяв задекларувати все своє майно, як того вимагає закон про електронне декларування.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що вкаже в е-декларації свій заміський будинокСказано 7 вересня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Він зазначив, що збирається вказати не лише свій будинок та родичів, а й спідню білизну зі шкарпетками.

Спецконфіскувати або не спецконфіскувати – ось у чому питання

Не встигнувши відкрити нову сесію, депутати від фракції «Народного фронту» знову нагадали про закон про спецконфіскацію, який, на їхню думку, потрібно ухвалювати без змін.

А ось народний депутат від БПП Сергій Березенко вважає інакше. Він запевнив, що його фракція підтримає закон про спецконфіскацію, якщо він буде стосуватися питання конфіскації лише активів та коштів колишнього президента Віктора Януковича.

Подати проект Держбюджету не «під ялинку»

Про наміри зареєструвати у Верховній Раді проект Державного бюджету на 2017 рік до жовтня місяця заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

У попередньому уряді Арсенія Яценюка міністр фінансів Наталія Яресько 8 вересня пообіцяла найближчим часом внести проект Держбюджету. Як результат, 14 вересня Кабінет міністрів затвердив законопроект про Державний бюджет на 2016 рік та вніс його на розгляд до Верховної Ради, але згодом проект був відкликаний на доопрацювання. Назад його внесли 11 грудня, а ухвалили майже «під ялинку» – 25 грудня 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: