Новий формат переговорів щодо Донбасу: чи змінять «нормандську четвірку»? Експерт

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Розмови, дискусії та суперечки про зміну формату можуть бути, але це навряд чи відбудеться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи заяву МЗС Німеччини про готовність змінити «нормандський формат», якщо партнери висунуть альтернативні пропозиції.

«Була заява Путіна про готовність вести переговори. Це говорить про те, що санкції роблять свою справу та змушують РФ іти на переговори в старому форматі. Скоріш за все, нічого не зміниться. Будуть мляві суперечки про те, як виконати «Мінськ», а Україна просто буде вичікувати, поки будуть продовжуватися санкції», – вважає Загородний.

За його словами, підключити США до переговорів, зазначив експерт, поки там не пройшли вибори, не вийде, а Обама різких рухів не робитиме.

«До нового року жодних змін не буде. Далі, якщо все буде більш-менш просуватися, то навіщо з'являтися там, де непотрібно?», – констатував він.

Нові умови ОБСЄ: чи буде мир на Донбасі за іншими правилами?Політолог-міжнародник проаналізував інформацію про те, що ОБСЄ готує новий документ про перемир'я на Донбасі.

Позицію Німеччини зараз, на думку політтехнолога, можна пояснити декількома факторами.

«Бюрократи мають показувати якийсь результат. Переговори, дискусії – це їхня робота. Крім того, Штайнмаєр хоче балотуватися на посаду президента Німеччини, не так важливо, як канцлер, але також вагомо. Тому будуть різні ініціативи, щоб показати перемоги на своєму «фронті». В тому числі й пошуки компромісів у вигляді того, щоб завести місію миротворців на Донбас», – аргументував фахівець.

Наше завдання, на його переконання, – стежити за тим, щоб наші інтереси враховували, а в першу чергу нас цікавить контроль над кордоном.

Як відомо, днями Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що разом з ОБСЄ розробляється новий документ і правила для припинення вогню на Донбасі та повідомив про найближчу зустріч «нормандської четвірки».

Нагадаємо, в Кремлі донедавна категорично відмовлялися вести переговори в «нормандському форматі», проте після саміту G20 повідомили про готовність відновити зустрічі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: