Експерт про спецконфіскацію: закон потрібен виключно для того, щоб «забрати у чужих і поділити серед своїх»

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Безумовно, закон потрібно ухвалити, але лише з тими змінами, які унеможливлять зловживання його окремими положеннями.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Гладких, аналізуючи позицію «БПП», який наполягає на внесенні правок до закону про спецконфіскацію, та заяву «НФ» про те, що для «єврооптимістів» це спосіб покривати оточення Януковича.

«Точно так само, як, на думку Пашинського, «єврооптимісти» ховаються за високими гаслами, а насправді захищають свої інтереси чи інтереси своїх спонсорів, можна сказати, що Пашинський та інші прибічники цього закону, ховаючись за гаслами про те, що потрібно забрати гроші Януковича та передати їх на оборону, можливо, хочуть просто роздерибанити кошти», – зауважив Гладких.

Спецконфіскація: все, що необхідно знати про дію законуСлово і Діло проаналізувало закон про спецконфіскацію: на кого поширюється його дія, що можуть конфіскувати, умови застосування закону і можливі наслідки

На переконання експерта, закон потрібно ухвалити, але зі змінами, які не дозволять використовувати його як інструмент для того, щоб забирати та перерозподіляти чужу власність.

«Суб'єктів, які можуть внести необхідні зміни, достатньо. Якщо внесені зміни переконають суспільство в тому, що закон викликаний не банальним бажанням нереформаторської більшості «віджати» власність попереднього режиму та перерозподілити її серед своїх, а дійсно повернути кошти до Бюджету, при цьому не для того, щоб підвищити зарплати народним депутатам, а направити їх на оборону чи підвищення соцстандартів для всього народу, то, безумовно, закон потрібен», – розмірковує політолог.

Але, за його словами, оцінюючи реальний стан речей, закон якраз хотіли б ухвалити в такому вигляді, щоб він дозволяв виключно «відібрати й розділити».

«Закон потрібен виключно для того, щоб забрати в чужих і поділити серед своїх», – наголосив він.

Експерт припустив, що в новому політичному сезоні, як і раніше, буде відсутня формальна більшість, коли насправді голоси будуть добирати за рахунок сателітів на кшталт «Нашого краю» та домовленостей між основними суб'єктами, які контролюють голоси у ВР.

«Тому все проходитиме дуже гарно та спокійно. Ламати списи будуть лише в разі відсутності домовленостей тих, хто перебуває за стінами ВР, але контролює голоси. ВР – уже давно не центр ухвалення рішень», – проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Як відомо, «Народний фронт» ще раніше почав висувати ультиматуми, блокувати трибуну ВР і вимагати ухвалення закону про спецконфіскацію.

У Мін'юсті пообіцяли презентувати законопроект на початку вересня 2016 року.

Нагадаємо, сьогодні спікер парламенту Андрій Парубій відкрив п'яту сесію ВР VIII скликання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: