Ціна нафти: до чого призведе угода РФ та Саудівської Аравії?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

РФ і Саудівська Аравія зробили спекулятивні заяви. Звідси пішло деяке зростання ціни на нафту, але воно відображає такі ж спекулятивні тенденції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи ситуацію на нафтовому ринку на тлі домовленостей РФ і Саудівської Аравії.

«Якщо проаналізувати підписану ними заяву, то там ніде немає згадки про будь-яке квотування. Йдеться про певне зміцнення співпраці в технологіях видобутку нафти, обмін досвідом, взаємодію з іншими гравцями. Про те, що сторони погодилися квотувати видобуток нафти, не йдеться», – розповідає Гончар.

На ринку немає дефіциту нафти, є надлишок. Без ухвалення чітких рішень про квотування не вдасться серйозно вирішити питання повернення до зростання нафтових цін, вважає він.

Аналітики пояснили, чому ціна нафти знову котиться в прірвуСьогодні нафта марки Brent торгується на рівні двомісячних мінімумів (близько $46 за барель) через занепокоєння, що надлишок нафти та нафтопродуктів на світовому ринку продовжить чинити тиск на ціни.

«Світова економіка зростає дуже слабко. Більше того, центри зростання світової економіки перетворилися на проблемні зони – Китай, Європа після Brexit. У цьому сенсі ціни підняти можна, але це обернеться тим, що скоротиться споживання нафти. Ця тенденція вже простежується», – пояснює фахівець.

«Економіка зі слабкими темпами зростання не здатна взяти більше нафти. Коли ціни йшли донизу, то світова економіка стала брати більш активно», – констатував він.

За його словами, питання буде вирішуватися на зустрічі ОПЕК у листопаді. Іран поки підтримав цю заяву, але з уточнененням, що необхідний справедливий розподіл квот, що вже багато років у рамках ОПЕК є неможливим.

«Саудівська Аравія веде майстерну гру в контексті ігор Росії з Іраном. РФ, розмістивши там свою авіацію, начебто насторожила Саудівську Аравію й вона намагається запобігти переростанню ситуативного ірано-російського альянсу в щось більш довгострокове», – вважає експерт.

На його думку, це робота на випередження та спроба запобігти сценарію обвалу.

«Але в цьому немає фундаментальності, це порожній лист», – проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Як відомо, РФ і Саудівська Аравія на полях саміту G20 зробили спільну заяву з метою стабілізації ринку нафти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: