Підвищення акцизу на сигарети лише знижує доходи Бюджету – експерт

Читать на русском
На скорочення бази оподаткування Мінфін реагує новим збільшенням акцизів, що лише знижує надходження до Бюджету.

Мінфін знову обговорює можливість серйозного підвищення акцизів на сигарети, проте таке підвищення лише знижує доходи від акцизного збору.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook керівний партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, передбачене зобов'язання України підвищити цей акциз до європейського рівня – 90 євро за 1000 штук. За поточного курсу гривні це буде 54 грн за пачку сигарет (зараз акциз 10 грн/пачка)», – пояснює він.

За його словами, різке підвищення акцизів на тлі істотного падіння доходів призвело до зміни структури споживання. Частка дешевих сигарет зросла з 50% в 2010 році до 80% на поточний момент. Із підвищенням акцизу ця тенденція буде поглиблюватися.

«А це проблема для Бюджету. Адже податки з дешевих сигарет набагато нижчі, ніж із дорогих. Зміна структури споживання в бік дешевших сигарет лише на 1%, навіть за поточного рівня оподаткування, обходиться Держбюджету втратою 84 млн грн на рік», – вважає експерт.

Таким чином, зростання частки дешевих сигарет до 10% обійдеться Держбюджету України втратою майже 1 млрд грн.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв зносити кіоски які продаватимуть цигарки біля шкілСказано 31 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Окреме реальне побоювання викликає загроза різкого збільшення частки тіньового ринку сигарет, з якого Бюджет України взагалі нічого не отримує.

«Якщо в останні роки за рахунок адміністративних заходів (в тому числі закриття тіньових фабрик) вдалося збити частку тіньового ринку до 3%, то в умовах низького акцизу в Росії та Білорусі й з урахуванням напівпрозорого кордону з Росією на сході очікується стрибок тіньового ринку з 3% до 50%», – вважає Найман.

Як повідомлялося раніше, урядовий комітет розглянув проект постанови «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків», який передбачає підвищення акцизу на алкоголь і сигарети.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко обіцяє внести до Верховної Ради законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: