Відкриття п'ятої сесії та послання Президента: оцінка експертів

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Сьогодні, 6 вересня, відбулося відкриття п'ятої сесії Верховної Ради VIII скликання. Зі щорічним посланням виступив Президент України Петро Порошенко. Глава держави говорив про посилення армії, вступ до НАТО, назвав маячнею слова Путіна про те, що питання Криму закрите, й попередив, що мобілізація залежить від дій Кремля.

Політологи та експерти по-різному відреагували на старт нового політичного сезону в соцмережах, передає «Слово і Діло».

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник зазначив, що Президент хотів виглядати солідно, спокійно та впевнено – дати такий сигнал суспільству та парламенту, але за фактом вийшла розгубленість, невіра в свої слова, втома й тривіальність.

«Якщо ж говорити про зміст виступу, то Порошенко, як завжди, намагався нам «продати жуйку» – гуманітарні «перемоги», ситуативно це перемішуючи з дуже спекулятивною статистикою зростання торгівлі з ЄС і вкрай суперечливими та пропагандистськими твердженнями. Це замість того, щоб чесно пояснити теми тарифів, офшорів, корупції, девальвації гривні, падіння рівня життя українців, бюджетного дефіциту, Мінських угод, масової еміграції, проблем зі свободою слова й совісті», – констатував Бортник.

Політичний експерт Петро Олещук звернув увагу на слова Президента про те, що «немає альтернативи дипломатичному шляху повернення окупованих територій» та «Мінському процесу». Водночас Порошенко довго розповідав про небезпеку приходу до влади в ЄС сил, які прагнуть компромісу з Росією.

«Як ці дві тези узгоджуються між собою – сказати важко. Промова формально правильна, але надто вже багато логічних неспівпадінь», – зауважив експерт.

Політолог Микола Давидюк вважає, що промова була професійною та якісною, з меседжами, але дещо романтичною та із завищеними оцінками зробленого.

Політтехнолог Тарас Березовець підкреслив, що значущість звернень до парламенту повернулася після приходу до влади Петра Порошенка. В тому числі тому, що сама Верховна Рада стала якісно іншою, ніж за часів Януковича.

«Порошенко змушений переконувати депутатів, а не віддавати накази. Що, власне, й читалося в його сьогоднішнього виступі», – зазначив він.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, п'ята сесія триватиме до 27 січня 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: