«Газпром» збільшив заявку на транзит газу через Україну

Читать на русском
Зростання обсягів транзиту природного газу через Україну пов'язаний із зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з'єднує Північний потік із газотранспортною системою Німеччини та країн Центральної Європи.

ВАТ «Газпром» направило 5 вересня збільшену на 20% заявку на транспортування газу до країн Європейського Союзу. Заявлений обсяг транзиту складає 282 млн куб. м на добу.

Про це повідомляють у прес-службі НАК «Нафтогаз України», передає «Слово і Діло».

«Масштаб заявки в кілька разів перевищує передбачений контрактом НАК «Нафтогаз України» з російською компанією. Незважаючи на це, Україна виконає цю заявку в повному обсязі», – йдеться в повідомленні.

В компанії пояснюють різке збільшення заявки зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з'єднує газопровід «Північний потік» із газотранспортною системою Німеччини та країн Центральної Європи.

«Нафтогаз» звертає увагу на те, що на другому пункті з'єднання газотранспортних систем України та РФ за обсягами надходження газу з РФ («Писарівка») тиск становить 67,4 атм, що на 2,6 атм нижче контрактного рівня. При цьому «Газпром» забезпечив контрактний рівень тиску на пункті з'єднання «Суджа».

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк гарантує безперебійний транзит газу в ЄвропуСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Невиконання контрактних показників щодо тиску в газопроводах пов'язане з тим, що в 2014 році «Газпром» в односторонньому порядку відмовився від послуг балансування «Укртрансгазу», що регулюють відносини сторін в таких випадках.

«Виконання сьогоднішньої заявки є доброю волею української сторони як сумлінного транзитера газу та надійного партнера ЄС», – підкреслюють у компанії.

Раніше в НАК «Нафтогаз України» заявили, що транзит російського газу до Євросоюзу через Україну обійдеться ЄС дешевше, ніж через «Північний потік-2».

Нагадаємо, «Газпром» планує до 2020 року ліквідувати 4300 км трубопроводу та 62 компресорних цехи, що обслуговують подачу природного газу в напрямку України, а до 2030 року прибере ще 10 700 км труб.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: