Експерт розповів, чим відповість Москва на нові антиросійські санкції

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У РФ радше звучать заяви для внутрішнього користування. Економічне співробітництво США та Росії – це в першу чергу американські гроші.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи рішення США розширити антиросійський список санкцій і відповідь РФ про намір діяти за принципом взаємності.

«Росія зараз у тій ситуації, коли відповідати США вже практично нічим. Навіть Україні, крім військового тиску, якоїсь дестабілізації ситуації, вже відповідати нічим. «Газова зброя» вже не діє, економічні зв'язки розірвані», – зазначив політолог.

Щодо США, то, на його думку, ситуація взагалі виглядає смішною.

«Для США Росія не є критично важливим партнером, як, наприклад, Китай», – констатував Леонов.

Захід не буде утримувати санкції проти РФ безкінечно – ВолошинЕксперт-міжнародник проаналізував заяву Ангели Меркель про зацікавленість у знятті санкцій з РФ за умови виконання Мінських угод.

Вкрай важливий момент, як пояснив експерт, полягає в тому, що американські санкції набагато сильніші щодо російської економіки, ніж європейські.

«Європейці запроваджують секторальні санкції. США запроваджують санкції проти РФ, механізм яких передбачає, що вони автоматично поширюються й на всі компанії тих країн, які порушують ці санкції. Якщо Європа навіть зніме частину санкцій, то навряд чи європейські компанії підуть до РФ, тому що тоді для них є великий ризик потрапити під американські санкції», – пояснив Олександр Леонов.

Додамо, що нові обмеження запроваджені проти 46 «дочок» російського «Газпрому».

У списку фігурує низка компаній, які займаються будівництвом Керченського мосту, та вісім т. зв. «міністрів» з анексованого Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: