Реформа стипендії: експерт розповів про алгоритм виплат для студентів

Читать на русском
Єгор Стаднийдиректор АЦ CEDOS

Основний акцент має бути на соціальній стипендії як доступі до вищої освіти. Академічні стипендії мають бути хоча б на рівні прожиткового мінімуму, щоб вони реально мотивували.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний з приводу ситуації зі стипендіальними виплатами.

«Мінфін та Міносвіти зараз декларують, що готові запровадити той алгоритм, який пропонували півроку тому. Ще тоді була ініціатива, щоб академічні стипендії насправді мотивували до відмінного навчання. Відмінне навчання – 91 бал зі 100. Але можна піти іншим шляхом. Наприклад, виплачувати стипендію 10% найкращих за рейтингом. Для того, щоб стипендія мотивувала, розмір виплат варто збільшити, але виникає питання: яким чином? В Польщі, наприклад, близько 10% студентів отримують академічну стипендію. Це могло би бути непоганим варіантом для нас», – розмірковує експерт.

Проте, як зауважив він, виникає інше питання: як підтримувати студентів, які потребують матеріальної допомоги? Це питання соціальної стипендії.

Студентські стипендії: заощаджувати чи інвестувати?Уряд збирається зекономити на студентських стипендіях, залишивши її лише для певних пільгових категорій, аспірантам та докторантам. Чи дійсно нинішній рівень стипендій може бути достатнім для забезпечення бодай мінімальних потреб студента?

«Соціальна стипендія в нас є, але лише номінально. ЇЇ отримують чорнобильці, інваліди, сироти, напівсироти та малозабезпечені. Проте за нашим законом, малозабезпечені – це вкрай вузька категорія, до якої, якщо двоє батьків отримують 5 тисяч гривень, студент уже не потрапляє. Але це нонсенс, на таку суму важко прожити», – пояснює Стадний.

На його переконання, потрібно підняти цей рівень. Таким студентам необхідно давати соціальну стипендію. Логічно , що може постати питання про махінації та подачу «липових довідок».

«Виходом є механізм верифікації соціальних виплат», – додав він.

Крім того, за його словами, соціальна стипендія також має бути диференційована за градацією доходу, за принципом «кожному за потребою» та за принципом адресності.

«Правильно, але поки що малоймовірно, щоб соціальна стипендія відрізнялася в різних містах. ВНЗ є в Глухові, Ніжині, Дрогобичі, а є в Києві, Харкові та Львові. Зрозуміло, що рівень життя відрізняється. Але поки що це можна віднести до «рожевих мрій», – проаналізував ситуацію Єгор Стадний.

Нагадаємо, днями раніше Мінфін та Міносвіти повідомили про намір скасувати стипендії, однак пізніше заявили, що стипендії залишаться, однак із певними змінами в нарахуванні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: