Експерт: після траншу МВФ почнуться спроби згорнути е-декларування

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

До та після погодження кредиту Міжнародного валютного фонду спроби згорнути систему е-декларування активізуються.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член ради «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков, аналізуючи ситуацію із запуском системи е-декларування.

«Зараз посадовці та народні депутати розповідають, що це може бути наводкою для злочинців, а інші переконують, що це наводка на злочинців, а не для них, говорять про те, що її можуть закрити для загального доступу, надати доступ лише обмеженому колу осіб, можуть спробувати скасувати відповідальність за неправдиве декларування, повернутися до ідеї «нульової» декларації, яка фактично легалізує незаконно набуті доходи та майно», – констатує Жернаков.

«У багатьох вимірах та напрямках може бути згортання цієї системи», – наголосив експерт.

Більше того, зауважив він, враховуючи позицію ЄС, існує небезпека того, що коли буде погоджено транш МВФ та безвізовий режим, ще більше активізуються ці спроби.

«І до, і після цього можливі спроби відкату системи з посиланнями на європейські стандарти. «Як таке можливо, що доходи чиновників будуть доступні всім?!». Ще буде багато дискусій та спроб відкотити систему назад», – проаналізував Михайло Жернаков.

В ЄС наголосили, що підсумковий успіх системи електронного декларування буде оцінюватися не за її формальним запуском, а за безперебійним функціонуванням.

Додамо, що наразі, після двотижневого доопрацювання, система не дозволяє подати декларацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: