Євросоюз хоче відновити переговори щодо газу з Україною та Росією

Читать на русском
Єврокомісія приступає до переговорів щодо відновлення тристронніх переговорів між ЄС, Україною та РФ про поставки природного газу.
Марош Шефчович

Європейська комісія з Енергетичного союзу виступила з пропозицією перезапуску тристороннього формату «газових» переговорів за участю ЄК, України та РФ.

Про це заявив заступник голови Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович, передає «Слово і Діло».

«У минулому такий формат довів свою користь: для всіх краще сидіти поруч один з одним за одним столом. Росія як експортер, Україна як транзитер та Євросоюз як головний імпортер мають загальний передбачуваний інтерес. Для обговорення питань поставок газу в майбутній зимовий опалювальний сезон найкраще підходить тристоронній формат», – зазначив він.

Згідно з повідомленням, заступник голови ЄК відвідає Київ завтра, 2 вересня. Марош Шефчович також має намір зустрітися й із представниками російської влади.

Крім цього, в Європейській комісії наголосили на важливості впровадження заходів з енергоефективності в Україні та схвалили рішення українського уряду функціонально розділити НАК «Нафтогаз України».

«Вкрай важливо в найближчі місяці швидко й послідовно впровадити це рішення. Якщо країні вдасться підвищити рівень енергоефективності до середнього рівня ЄС, досягнуті заощадження будуть більшими, ніж споживання енергії в Іспанії протягом усього року. Таким чином, Україна зможе навіть стати експортером енергії. Європейська комісія готова підтримати створення до кінця року відповідного Фонду з енергоефективності», – сказав Марош Шефчович.

Нагадаємо, протягом місяця «Газпром» не може домогтися належного рівня тиску в трубі на рівні контрактного мінімуму, що призводить до збитків з боку НАК «Нафтогаз України».

Раніше глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що наразі про закупівлі російського газу не може бути й мови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: