Платити по-новому: які суми побачать українці в комунальних платіжках цієї осені?

Читать на русском

За 12 місяців сума, яку сплачує середньостатистична українська родина за житлово-комунальні послуги, збільшилася на 85,34%. Тобто вже цієї осені українцям доведеться платити за «комуналку» майже вдвічі більше, ніж у цей же період торік. У розрахунку на родину, що складається з двох дорослих та однієї дитини, які проживають у двокімнатній квартирі площею 60 кв. м, вона складатиме приблизно 2763 грн.

До цієї суми входять 250 кВт електроенергії, 12 куб. м. газу, 1 Гкал тепла (за умови централізованого опалення), 8 куб. м гарячої води та 7 куб. м – холодної, а також послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Як відомо, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги є однією з ключових вимог основного зовнішнього кредитора України – Міжнародного валютного фонду. Відповідно до неї, у 2015 році Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг, із 1 квітня минулого року підвищила тариф на газ для населення в 3,3 раза – до 3600 грн за тис. куб. м газу за споживання до 200 куб. м в опалювальний період та до 7188 грн за тис. куб. м із 1 травня до 30 вересня (незалежно від обсягів споживання). Цей тариф діяв до 27 квітня 2016 року, коли Кабінет міністрів ухвалив рішення про зміни в порядку формування роздрібних цін на природний газ, відповідно до якого єдиною ціною на газ для населення незалежно від обсягів споживання та сезону встановлено 6880 грн за тис. куб. м.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» аналізувало процес підвищення тарифу на холодну воду, вартість якої в Києві з 1 серпня 2016 року зросла на 37%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: