Екстрена зустріч «Мінської групи»: чи варто чекати ескалації в зоні АТО? Експерти

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Малоймовірно, що РФ наважиться на повномасштабну ескалацію конфлікту на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи інформацію про екстрене засідання Тристоронньої контактної групи та ймовірність ескалації конфлікту в зоні АТО перед самітом G20.

«Обстріли триватимуть, але повномасштабної ескалації конфлікту навряд чи варто очікувати напередодні зустрічі «великої двадцятки». Тим більше, завтра проходитиме неформальна зустріч міністрів ОБСЄ в Німеччині. Очевидно, конфлікт триватиме у форматі «жевріння», як він відбувається й сьогодні», – пояснює Пашков.

Екстрена зустріч «Мінської групи», на його думку, зумовлена тим, що ситуація на лінії фронту викликає тривогу й побоювання учасників «мінського формату».

«Але домовленості про припинення вогню та подібного масштабу досягаються не на засіданнях «Мінської групи», а на більш високому рівні. Імпульс надходить згори», – зазначив фахівець.

Росія майже ніколи не припиняла вогонь на Донбасі – Washington PostРосійська армія на Донбасі майже ніколи не дотримувалась режиму припинення вогню повністю, незважаючи на зобов'язання Росії відтягнути всю зброю назад від лінії фронту і помістити її під моніторинг

Політолог Олександр Палій підкреслив, що напередодні китайського саміту Росія може спробувати влаштувати військову істерику, але це буде дорого коштувати не лише для нас, але й ще більше для РФ.

Сьогоднішнє повідомлення про екстрене засідання Тристоронньої групи в контексті того, що з 1 вересня мали б припинитися обстріли, говорить про те, що РФ демонстративно використовує ситуацію так, щоб її порушувати.

«Це чергове підтвердження того, що РФ не налаштована виконувати угоди, які їй невигідні», – констатував Палій.

Як відомо, в штабі АТО повідомляють, що російсько-терористичні війська нарощують інтенсивність обстрілів напередодні 1 вересня. За минулу добу бойовики 75 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Президент Франції Франсуа Олланд днями також заявив, що в зоні бойових дій в Україні за останні місяці значно погіршилася ситуація, а ризик ескалації ситуації є дуже високим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: