Банкіри назвали причини падіння гривні

Читать на русском
Курс гривні просів через низку причин, однією з яких стало велике погашення 10 серпня індексних ОВДП в обсязі близько 6 млрд грн, які були випущені 5 років тому.

У серпневій девальвації гривні було одночасно кілька чинників, серед яких велике погашення індексних облігацій внутрішньої державної позики та виведення капіталу іноземними інвесторами.

Про це йшлося на круглому столі «Фінансового клубу», передає «Слово і Діло».

«У другій декаді серпня зростання курсу долара було спровоковано купівлею іноземної валюти з боку іноземних інвесторів», – зазначила начальник відділу казначейських операцій банку «Форвард» Анна Танцюра.

За її словами, 10 серпня було велике погашення індексних ОВДП в обсязі близько 6 млрд грн, які були випущені 5 років тому.

«Вони були проіндексовані за поточним курсом, хоча випуск був у значно меншому обсязі», – пояснила вона.

На послаблення курсу гривні також вплинула конвертація 4,2 млрд грн в іноземну валюту з боку нерезидентів-іноземних інвесторів. Отримавши велику суму в гривні, вони змогли купити протягом 5 днів на міжбанку іноземну валюту.

«Ось якраз 11 серпня в нас відбулося зростання курсу на міжбанку, а готівковий ринок пішов за ним», – підсумувала співробітниця банку «Форвард».

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що послаблення курсу гривні, яке спостерігається останнім часом, пов'язане зі скороченням виробництва металургії та традиційно слабким експортом продукції сільського господарства в травні-червні.

Нагадаємо, керівництво НБУ вважає, що поточні коливання курсу гривні знаходяться в допустимих межах, і не планує жодних дій для їх згладжування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: