Трейдери розповіли, коли впаде ціна автомобільного газу

Читать на русском
Розширення обсягів поставок скрапленого газу має вплинути на зниження ціни, але учасники ринку не прогнозують зменшення вартості до показників травня-червня.

Російським постачальникам вигідно продавати скраплений газ на преміальний український ринок і вони зацікавлені в подальшій експансії в Україну, тому у вересні відвантаження мають нормалізуватися й ціна піде вниз.

Про це йдеться в статті «Літня перегазовка», оприлюдненій на сайті ТОВ «Юпеко Київ», передає «Слово і Діло».

«У липні-серпні продажам виробників ресурсу в Україні заважали технічні фактори (поломки та ремонти) й зростання споживання всередині. Однак із початку вересня ситуація має стабілізуватися, адже багатьом мають вивантажити анонсовані обсяги», – йдеться в статті.

За наповненням ресурсу має йти й зниження ціни. Однак учасники ринку не прогнозують зменшення вартості до показників травня-червня.

«Скоріш за все, цінова ситуація буде на рівні липня плюс-мінус пару тисяч гривень, не більше. Втім, незрозуміло, чи повториться ситуація з дефіцитом у другій половині вересня-жовтні, як було минулого року», – додають трейдери.

Прикордонники зняли, як РФ викачує український газ на шельфі в Криму (відео)Державна прикордонна служба України зафіксувала використання російською окупаційною владою самопідйомних бурових платформ, стаціонарних платформ і суден забезпечення під прапорами РФ на українських родовищах природного газу в Чорному морі.

Не всі трейдери випромінюють оптимізм. Частина імпортерів, як і раніше, налаштовані на дефіцит, який, за їхніми словами, триватиме весь вересень.

Знизити тиск на ринку в прямому й переносному сенсі можна було б за рахунок імпорту бутанової фракції, однак через збільшення акцизу на цей вид СВГ імпорт його в Україну фактично зупинено.

Нагадаємо, головними чинниками, які призвели до подорожчання газу, стали проблеми з відвантаженням ресурсу з Російської Федерації, частка якої в загальному балансі ринку становить близько 50%, а в структурі імпорту – цілих 70%. До нерегулярності додалося зросле споживання в самій Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: