Яким буде курс валют восени?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Валютний ринок працює через систему валютних продажів та інтервенцій, купівлю та продаж долара. Механізми формування курсу в нас не ринкові від початку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, аналізуючи ситуацію на валютному ринку.

«Говорити про якісь зміни курсу можна з точки зору ринкових механізмів і того невеликого аспекту ринкової складової, яка присутня в курсоутворенні», – підкреслив експерт.

На його думку, НБУ здатен як обвалити гривню, так і підняти на невеликий рівень, але про те, які плани має керівництво Нацбанку, можна лише здогадуватися.

Гривні – 20. Як змінювався курс національної валютиДо 20-річного ювілею української гривні «Слово і Діло» підготувало інфографіку, покликану показати шлях національної валюти з 1996-го до 2016 року.

Проте, констатував він, різких стрибків курсу валют восени не передбачається.

«На сьогодні купівельна спроможність і так є досить низькою. Рівень економіки продовжує або стагнувати, або падати. В секторі працевлаштування також украй слабкі зрушення. Якщо намагатися продовжити такі «іграшки», як у 2014-2015 роках, то ринок просто не витримає. Збіднення країни вже доходить до критичного рівня. Зараз, якщо допустити падіння гривні, то не буде в принципі навіть варіантів якимось чином дотримуватися Бюджету країни», – пояснює Невмержицький.

На його думку, валютний коридор буде триматися на рівні 25 грн/дол., максимум – 26,5 грн/дол.

«26,5 грн/дол. – це психологічно ще якось прийнятно для населення, 80% якого вже практично перебуває за межею бідності. Такий курс ще не викличе соціальних загострень. Якщо курс піднімуть до 28-30 грн/дол., то це стане серйозною проблемою для економіки, яку самостійно країна не вирішить. А з огляду на невиконання вимог перед МВФ, рівень довіри вже неймовірно низький», – аналізує експерт.

Тому, за його словами, краще своїми силами втримати економічну ситуацію на тому рівні, який є зараз.

Як відомо, минулого року НБУ припинив проведення індикативних аукціонів на валютному ринку.

Раніше глава Нацбанку Валерія Гонтарева попередила, що фіксованого курсу гривні в Україні більше не буде.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: