Парламент Естонії не зміг обрати президента після трьох турів голосування

Читать на русском
В Естонії пройшло три тури президентських виборів, які не дали результату. Тепер це питання буде вирішувати колегія вибірників.

В Естонії після трьох турів голосування не змогли обрати президента країни.

Про це повідомляє Республіканська виборча комісія, передає «Слово і Діло».

Жоден із висунутих кандидатів у ході трьох турів у парламенті не зміг набрати необхідні 68 голосів для перемоги.

Тепер право обрання глави держави переходить до Колегії вибірників.

В ході сьогоднішнього голосування колишній віце-президент Єврокомісії, почесний голова провідної партії Реформ Сіїм Каллас отримав 42 голоси, його суперниця, віце-голова найбільшої опозиційної партії Центру Майліс Репс – 26. 30 депутатів не віддали перевагу жодному з кандидатів і проголосували «порожніми» бюлетенями.

Естонія виступає за розміщення техніки НАТО поблизу кордонівМіністр оборони Естонії Ханнес Хансо виступив за розміщення військової техніки НАТО недалеко від кордонів країни.

Повідомляється, що глава парламенту не пізніше ніж у середу оголосить про дату голосування в Колегії вибірників, до якої увійде 101 депутат парламенту та 234 представники місцевих самоврядувань.

За попередніми даними, місцеві органи самоврядування мають призначити своїх представників до Колегії до 17 вересня, а сама Колегія вибірників збереться в суботу, 24 вересня. Там голосування проходить у два тури, а переможцем стане кандидат, який набрав у другому турі голосування більшість голосів.

Якщо й Колегія вибірників не зможе обрати президента, вся процедура починається знову.

Термін повноважень нинішнього президента Томаса Хендріка Ільвеса спливає в жовтні поточного року. Він обіймає посаду вже другий п'ятирічний посадовий термін і, згідно з Конституцією, не може бути обраний утретє.

Нагадаємо, 29 серпня в парламенті Естонії почалося голосування за нового президента країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: