Україна перемістилася на третю позицію за ймовірністю дефолту – Bloomberg

Читать на русском

Прибутковість українських облігацій із погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів, що свідчить про мінливість настроїв інвесторів.

Імовірність дефолту в Україні в найближчі три роки оцінюється в 17,8%, беручи до уваги такі фактори, як стан економіки, непогашену заборгованість і політичні ризики.

Такий невтішний прогноз дали експерти Bloomberg, передає «Слово і Діло».

«Через рік після того, як в Україні вдалося запобігти дефолту шляхом досягнення угоди з кредиторами про реструктуризацію $18 млрд боргу, ринок облігацій країни знову починає відхилятися від курсу», – йдеться в прогнозі.

Розпродаж суверенних боргових паперів свідчить про мінливість настроїв інвесторів на тлі спроб відновити міжнародні резерви і заморозки кредитної програми з боку МВФ.

Прибутковість облігацій із погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів до 8,42%. Це найбільш різкий показник із лютого, коли відставка міністра економіки виявила недієздатність уряду.

«Ралі українських облігацій підігрівали «короткі гроші» (спекулятивний капітал – Ред.), які здатні дуже швидко йти з ринку», – пояснив рух котирувань українських суверенних облігацій старший стратег Danske Bank A/S у Гельсінкі Володимир Миклашевський.

Зараз він рекомендує продавати всі боргові папери України, крім бондів із найкоротшим терміном погашення.

Прибутковість українських облігацій із погашенням у вересні 2019 року підскочила в серпні на 50 базисних пунктів, що свідчить про мінливість настроїв інвесторів.
Стрибок зростання прибутковості українських облігацій на тлі "кримського загострення"Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Економіка обсягом $91 мільярд на найближчі два квартали може скоротитися на 0,5% після зростання на 1,3% в квітні-червні, свідчать опитування Bloomberg і дані уряду України.

Серйозна перемога Яресько: дефолт скасовуєтьсяУряд України зміг домовитися з кредиторами про списання 20% зовнішнього боргу і відстрочити подальші виплати на 4 роки.

Нагадаємо, українські облігації подорожчали в січні-липні на 14%, оскільки фонди ринків, що розвиваються, які орієнтуються на прибутковість, майже втричі збільшили частку цих паперів. Однак спекулятивні інвестиції в серпні стали йти з України після того, як президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну в підготовці терактів у Криму, а його український колега Петро Порошенко попередив про загрозу російського вторгнення.

Як повідомлялося раніше, Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings (США) підтвердило довгостроковий рейтинг України в національній валюті на рівні CCC.

У грудні минулого року Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення про зміну правил кредитування країн після оголошення ними дефолту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: