Насалик розповів, як позбавляється вугільної залежності від «Л/ДНР»

Читать на русском
На Зміївській ТЕС почали переводити два енергоблоки з дефіцитного антрацитового вугілля на вугілля газової групи, яких є надлишок на підконтрольній Україні території.
Зміївська ТЕС

Міністерство енергетики та вугільної промисловості здійснює перехід державних теплоелектростанцій з вугілля марки А (антрацит) на марку Г (газове) в рамках зниження залежності від поставок із непідконтрольних територій Донбасу.

Про це заявив у інтерв'ю «РБК-Україна» міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає «Слово і Діло».

«Цього року ми по-новому підійшли до вирішення цього питання, особливо в частині, яка стосується запасів вугілля антрацитної групи. По-перше, ми зрозуміли, що поставки вугілля із зони АТО нестабільні. Тому ми зараз поступово переобладнуємо котлоагрегати з антрацитної групи на вугілля газової групи. Зокрема, йдеться про котлоагрегати №2 і №5 Зміївської ТЕС (ПАТ «Центренерго» – Ред.), – поінформував міністр.

За його словами, розрахункова вартість переведення двох енергоблоків Зміївської ТЕС обійдеться в 175 млн грн.

У Міністерстві планують перевести всі блоки ТЕС, які перебувають у власності держави, з антрацитів на газове вугілля.

«З державних залишилися тільки котли «Центренерго» й підприємство в цьому повністю зацікавлене. Вуглегірська ТЕС повністю працює на газовому вугіллі, а Трипільську ТЕС – поступово переведемо. Перевід котлів на Зміївській ТЕС займе близько півроку, місяців сім», – уточнив глава відомства.

Водночас він підкреслив, що всі котлоагрегати ТЕС в Україні переводитися на вугілля марки Г не будуть, оскільки велика частина українських ТЕС належать енергохолдингу ДТЕК, яким володіє Рінат Ахметов.

«Група компаній ДТЕК у цьому, наприклад, не дуже зацікавлена. В них велика частина шахт зосереджена на непідконтрольній територі й там видобувається вугілля антрацитних марок. Відповідно, перевівши котлоагрегати на газову групу, вони можуть втратити свої підприємств там», – пояснив Насалик.

Нагадаємо, поставки вугілля з непідконтрольних територій Донбасу відрізняються нерегулярністю через військові дії та прагнення ватажків бойовиків використовувати вугільну тему для політичного шантажу.

Керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський 1 жовтня 2015 року повідомив, що облдержадміністрація планує створити єдиний вугільний холдинг із метою об'єднати розпорошені на різні об'єднання шахти й виступити єдиним посередником реалізації видобутих копалин.

«Слово і Діло» зафіксувало 23 обіцянки глави Міненерговугілля Ігоря Насалика, 2 з яких він виконав. Коефіцієнт відповідальності міністра – 9%, проте потрібно враховувати, що левова частка обіцянок перебуває в процесі виконання (78% всіх обіцянок). Із повним переліком обіцянок Насалика можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: