Програми та допомога: що обіцяють переселенцям українські політики?

Читать на русском
Українські політики обіцяли різну допомогу біженцям із Донбасу, в тому числі програми, матеріальну допомогу та житло.

Військова агресія Російської Федерації на Донбасі змусила велику кількість людей вимушено залишити рідні домівки. Багато хто переїхав на підконтрольні Україні території. Проблема з рішенням їхніх питань остаточно так і не була вирішена, попри програми та іншу допомогу.

У зв'язку з цим деякі політики-популісти роздавали різні обіцянки про допомогу переселенцям, паралельно критикуючи чинний уряд. Так, наприклад, Юлія Тимошенко на позачергових виборах 2014 року пообіцяла сприяти поверненню переселенців і відновленню зруйнованих міст, а також сформувати нові правоохоронні та судові органи на звільнених територіях. Поки ця обіцянка Юлії Володимирівни перебуває в процесі виконання.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла сприяти поверненню переселенців та відбудові зруйнованих містСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко під час відвідування одного з гуртожитків Сєвєродонецька, де вже другий рік живуть вимушені переселенці із зони АТО, пообіцяв допомагати з ремонтом усіх місцевих гуртожитків, щоб люди могли в них оселитися й жити в поліпшених умовах. 20 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволив мешканцям гуртожитків приватизувати кімнати, в яких вони проживають. 11 депутатів від «РПЛ» підтримали це рішення.

Своєю чергою, колишній міністр соціальної політики, а зараз чинний віце-прем'р-міністр із соціальних питань Павло Розенко пообіцяв не скорочувати програми для переселенців у 2016 році. В зв'язку з розслідуванням СБУ та Мінсоцполітики на деякий час виплати переселенцям були заморожені, щоправда, пізніше їх відновили.

Ще один представник Кабміну, віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко пообіцяв направити 200 млн євро Європейського інвестиційного банку на фінансування проектів допомоги переселенцям. На цю мить Україні вдалося отримати з цієї суми лише 28 млн євро, які вже були спрямовані на соціальні об'єкти, де проживають або проживатимуть переселенці.

А ось керівник Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резниченко поки єдиний, хто виконав обіцянку щодо житла або матеріального забезпечення переселенців. Так, у липні 2015 року він пообіцяв восени завершити реконструкцію 14 приміщень для переселенців. У грудні 2015 року в ОДА повідомили, що відремонтували не 14, а 15 приміщень.

Попри гучні слова політиків і чиновників про сприяння переселенцям, все це не виглядає як реальна допомога. Багато внутрішньо переміщених осіб після невдалих спроб домогтися від влади хоч якоїсь допомоги більше до неї не звертаються. Та й сама матеріальна допомога не дає впевненості в своєму майбутньому: для непрацездатних осіб (пенсіонерів, дітей) – 884 грн, для інвалідів – 1074 грн, а для працездатних осіб – 442 грн на одну людину. Хоча варто зазначити, що й грошей у Держбюджеті на такі потреби просто немає, тому сподіваємося, що в майбутньому якщо не український уряд, то Європейський Союз розгорне масштабну програму допомоги переселенцям із Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: