Human Rights Watch вимагає від РФ негайно випустити із психлікарні Ільмі Умерова

Читать на русском
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вимагає негайного звільнення утримуваного в сімферопольській психлікарні Ільмі Умерова.
Ільмі УмеровФото: krymr.com

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вимагає від окупаційної російської влади негайно звільнити з психіатричної лікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

У зверненні Human Rights Watch ідеться про те, що одного з лідерів кримських татар безпідставно утримують у сімферопольській психлікарні, пише «Слово і Діло».

«Примусове тримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав. Це також ганебна спроба використати психіатрію, щоб змусити його замовкнути та очорнити його репутацію. Така практика, як відомо, широко використовувалася щодо дисидентів у Радянському Союзі», – зазначає експерт організації Таня Купер.

Вона також наполягає на тому, що російська окупаційна влада має відмовитися від сфабрикованих проти Умерова звинувачень у сепаратизмі та визнати його право на свободу слова.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров пообіцяв, що в Україні буде створено Міжнародний комітет «Крим» для захисту прав людиниСказано 16 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Російська влада має припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму. Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє», – наголосила Купер.

Кримінальну справу проти Умерова за статтею «сепаратизм» Федеральна служба безпеки Росії порушила ще в травні цього року за «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Пізніше Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення про проходження Умеровим судово-психіатричної експертизи. На початку ж цього тижня донька заступника Меджлісу Айше Умерова заявила про погіршення стану здоров’я батька та про те, що його обмежують у харчуванні.

Сьогодні в Києві пройде акція на підтримку Ільмі Умерова.

Нагадаємо, 26 квітня 2016 року «верховний суд» окупованого Криму заборонив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу через «екстремізм».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: