Нова станція метро в Харкові та ревізія поліцейських у Кривому Озері. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Що наобіцяли українцям політики цього тижня, що з обіцяного вони виконали, а що провалили – читайте в традиційному щотижневому огляді від Слова і Діла.
Петро Порошенко в ХарковіФото: АПУ

Тиждень, коли Україна зустріла 25-ліття своєї незалежності, відзначився не лише урочистостями й військовим парадом на Хрещатику, але й кількома резонансними регіональними новинами. Одна з них була приємною: в Харкові нарешті відкрили нову станцію метро. Інша – трагічною й по-жорстокому шокуючою: у Кривоозерському райвідділку поліції на Миколаївщині насмерть забили людину.

Топ-3 невиконаних обіцянок тижня

Непереатестована поліція

6 лютого 2016 року глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе пообіцяла, що протягом 6 місяців в Україні відбудеться переатестація всіх без винятку поліцейських. Однак, як повідомив 19 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, переатестацію в низці регіонів, де вона була запланована, завершено лиш на першому рівні – тобто на рівні керівного складу. У Львівській області дані іспити взагалі перенесені на вересень. Серед областей, де мала пройти переатестація ґ в тому числі й Миколаївська область, правоохоронці якої днями стали антигероями всієї країни.

ФБР не до корупції в ГПУ

У червні 2015 року, після пожежі на нафтобазі «БРСМ» тодішній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив про причетність заступника екс-генпрокурора Віталія Яреми Анатолія Даниленка до незаконної діяльності скандального підприємства. 30 червня 2016 року новий генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв, що заяву Наливайченка перевірить в тому числі Федеральне бюро розслідувань США. Однак коли «Слово і Діло» надісало ГПУ запит на отримання інформації про відповідні слідчі дії, 17 серпня у відомстві агентству відповіли, що в ході досудового розслідування органами прокуратури України велась перевірка даних про причетність Анатолія Даниленка до незаконної діяльності «БРСМ», однак інформацією щодо перевірок, проведених ФБР інформаційне управління ГПУ не володіє.

Добкін «газифікував» округ лише на папері

Добкін має намір газифікувати всі населені пункти округуСказано 19 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Народний депутат від «Опозиційного блоку», якого обрали в 178-му одномандатному окрузі з центром у місті Балаклія Харківської області, у своїй виборчій програмі обіцяв газифікувати всі населені пункти свого округу. Проте обіцянки обіцянками, а насправді ситуація така: за даними НАК «Нафтогазу України» від 23 серпня 2016 року, впродовж двох попередніх років підприємство не здійснювало газифікацію об’єктів у населених пунктах зазначеного округу.

Топ-3 виконаних обіцянок

«Перемога» Кернеса

19 серпня за участі Президента України Петра Порошенка та губернатор Харкіської області в першій столиці України відбулося урочисте відкриття нової станції метро з символічною назвою «Перемога». Таким чином була виконана обіцянка мера міста Геннадія Кернеса, яку він дав ще наприкінці березня 2014 року. Тоді Кернес заявив: «Станцію ми будемо добудовувати що б не сталося». Через 2 роки, якраз до 25-ї річниці незалежності України харківський мер свого слова таки дотримав.

Оператори БПЛА для Міноборони

У березні цього року міністр оборони України Степан Полторак пообіцяв, що Міноборони до кінця року почне готувати операторів для безпілотних літальних апаратів. «Вже в цьому році ми почнемо готувати екіпажі і пілотів для безпілотних літальних апаратів», – повідомив тоді Полторак. 22 серпня у відомстві прозвітували про завершення навчання та практичної підготовки  операторів безпілотних авіаційних комплексів.

«Вовчий квиток» для неблагонадійних депутатів

Замість Мальдів і Монако – заборона виїзду з України. Таку ініціативу щодо депутатів, подання про зняття депутатської недоторканності який зареєстровані у Верховній Раді запропонувало парламентське об’єднання «Антипопулісти» і особисто нардеп від «БПП» Ірина Суслова. 26 липня вона повідомила, що «Антипопулісти» готують законопроект щодо анулювання дипломатичного та закордонного паспорту для народних депутатів України проти яких Генеральна прокуратура України робить подання до Регламентного комітету ВР про зняття депутатської недоторканості. Законопроект №5038 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку виїзду з України народних депутатів України» був зареєстрований у парламенті менше, ніж за місяць – уже 22 серпня.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Розформування скандального відділку НПУ

25 серпня, після резонансного вбивства жителя райцентру Криве Озеро, що в Миколаївській області, Олександра Цукермана, якому вочевидь «допомогли» піти з життя працівники місцевого районного відділу поліції, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що даний райвідділ буде повністю розформований і оновлений. «Щодо подій у Миколаївській області на Кривому Озері. Райвідділ буде розформовано і повністю оновлений. Зміни будуть проведені і в керівництві обласного Миколаївського главку поліції... Всі, хто замішаний в злочинних та протиправних діях – підуть під суд і ніякої спроби відбілити «честь мундира» не буде», – пообіцяв Аваков. Що ж, подивимось.

Повернення грошей ошуканим вкладникам

23 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що як тільки викрадені кошти збанкрутілого банку «Михайлівський» будуть знайдені, держава розділить їх та поверне вкладникам. «Тим громадянам, на кого не поширюється ФГВФО. За моїм дорученням будуть спрямовані всі вилучені кошти, розділені, і виплачені вам. Як тільки будуть знайдені кошти, які вони вкрали», – заявив Президент на церемонії підняття Державного прапора в Києві. Тепер справа за малим – знайти й вилучені давно вивезені з України кошти...

Негайне позбавлення недоторканності судді Чауса

Тоді ж, 23 серпня, «Слово і Діло» зареєструвало ще одну обіцянку – спікера Верховної Ради Андрія Парубія про зняття недоторканності з підозрюваного в корупції судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса. Позбавити недоторканності суддю, що полюбляє зберігати гроші в скляних банках у себе на городі, голова парламенту пообіцяв у перший же день роботи депутатів після канікул.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: