Росіяни визнали українське громадянство сина Джемілєва

Читать на русском

Міністерство внутрішніх справ Росії визнало сина народного депутата України Мустафи Джемілєва Хайсера громадянином України.
Хайсер Джемілєв

Міністерство внутрішніх справ визнало незаконно засудженого в Росії сина народного депутата та лідера кримсько-татарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера громадянином України.

Про це у своєму Facebook написав адвокат українця Микола Полозов, передає «Слово і Діло».

«Більш ніж дворічна епопея з незаконними спробами нав'язування російського громадянства Хайсеру Джемілєву завершилася нашою беззастережною перемогою», – зазначив Полозов.

В оприлюдненому правозахисником документі з Міністерства внутрішніх справ РФ ідеться про те, що, оскільки Хайсер Джемілєв постійно не мешкав на території Криму чи Севастополя не визнаний громадянином Росії.

Росіяни вивезли з Криму та Донбасу більше тисячі українських в’язнів – правозахисницяПонад тисяча в’язнів тюрем на Донбасі та в Криму опинилися на території Російської Федерації, багато з них хочуть відбувати покарання в Україні.

«Враховуючи, що Джемілєв Х. М. станом на 14 березня 2014 року на території Республіки Крим чи на території м. Севастополя постійно не мешкав, громадянином РФ, відповідно з ч. 1 ст. 4 Федерального конституційного закону він не визнаний, подання ним заяви про зберігання ним громадянства, яке він має, не є необхідним», – зазначили в російському правоохоронному відомстві.

Як відомо, раніше Хайсера Джемілєва засудили за вбивство у травні 2013 року людини. Тоді Дніпровський суд Києва визначив йому міру покарання у вигляді 3 років та 8 місяців ув’язнення. Після анексії Криму за розслідування справи взялися російські слідчі, для чого Джемілєва-молодшого перевезли до Краснодарського краю, де його засудили вже до 5 років в’язниці.

Пізніше Верховний суд РФ скоротив цей строк до 3,5 років, наразі українець відбуває покарання в Астраханській колонії. Влітку 2014 року Хайсер Джемілєв написав відмову від прийняття російського громадянства, те ж саме він зробив повторно вже цього року, однак Росія на вимогу Європейського суду з прав людини видати засудженого Україні не відреагувала.

Нагадаємо, раніше Мустафа Джемілєв пояснив, навіщо РФ приєднала Крим до Південного федерального округу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: