Аналітики попередили про загрозу з боку Росії через Білорусь

Читать на русском
У протистоянні з НАТО Росія може використовувати територію Білорусі для створення конвенціональних і гібридних загроз для західних країн і України.

Росія чинить безпрецедентний тиск на керівництво Білорусі, намагаючись його залучити до комплексного протистояння з країнами Заходу, в тому числі – військового.

Про це йдеться в доповіді білоруського Центру стратегічних і політичних досліджень, передає «Слово і Діло» з посиланням на агентство «ЛІГАБізнесІнформ».

На думку авторів доповіді Арсенія Сивицького і Юрія Царика, тиск з боку агресора пов'язано зі спробами російського керівництва втягнути Білорусь до комплексного протистояння з країнами Заходу, в тому числі – військового.

Стратегічною метою цієї політики є підрив євроатлантичного єдності, включаючи дезінтеграцію ЄС і НАТО.

Одним із доказів цього є розміщення на кордоні з Білоруссю російських військ в кількості, потенційно достатнього для того, щоб реалізувати на білоруській території заходи «гібридної війни» порівнянних з тією, що ведеться в Україні.

Інсинуація терористичних актів в Криму підтверджує готовність Кремля використовувати провокації для ескалації напруженості і створення приводів для активного втручання.

«Даний крок націлений на залякування країн Заходу, зниження їх мотивації щодо політики стримування Росії. Крім того, девальвуючи мінський процес і привертаючи загальну увагу до України, ця криза розв'язує руки Кремлю для агресивних дій щодо Республіки Білорусь», – йдеться в доповіді.

Втрата ринку РФ буде тиснути на відносини з Білоруссю – експертУкраїні потрібно шукати альтернативні торговельні ринки, але не за умови, що ми маємо чимось поступатися.

Аналітики переконані, що Кремль прагне перетворити Білорусь на джерело загроз безпеки країнам НАТО і Україні. Зараз війська країни-агресора групуються в районі Брянської області і Смоленської областей, що дозволяє їм в короткі терміни (8-16 годин) досягти на території Білорусі Гомеля і Орші, уточнюють аналітики.

Як раніше повідомлялося, РФ продовжить демонструвати силу і тиснути на Захід. Росія буде намагатися робити так, щоб Захід не підтримував Україну.

Нагадаємо, що Росія перекинула на окуповані території Донбасу зенітно-ракетний дивізіон 60-ї окремої мотострілкової бригади Збройних сил РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: