У Львові розповіли, як будуть з'єднувати ГТС України та Польщі

Читать на русском
Наявність інтерконекторів між ГТС різних держав дозволяє надати можливість перетоків додаткових обсягів газу.

У Львівській обласній державній адміністрації відбулася нарада «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора «Дроздовичі-Більче-Волиця».

Під час наради віце-президент – головний інженер ВАТ «Укртрансгаз» Ігор Бурак презентував проект інтерконнектора, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на відділ зв'язків із громадськістю та пресою оператора газотранспортної системи України ПАТ «Укртрансгаз».

«Отже, будівництво окремого нового газопроводу або розширення потужностей ГТС України на кордоні Україна-Польща є невід'ємною частиною будь-яких, навіть гіпотетичних варіантів організації поставок газу з території Польщі», – сказав Бурак.

За його словами, ГТС Польщі недостатньо розвинена, отже, поточні плани її розвитку передбачають створення потужностей переважно для транспортування обсягів газу для потреб країни та в її межах.

Проте Польща розвиває зв'язки між ГТС сусідніх країн (інтерконнектори). Їх наявність дозволяє розглядати гіпотетичну можливість надходження додаткових обсягів газу за напрямом Польща-Україна.

Нагадаємо, робота над проектом «Будівництво газопроводу-інтерконнектор Україна-Польща» розпочата в 2013 році. Наприкінці 2015 року роботи з підготовки спільного з GAS SYSTEM S.A. ТЕО для будівництва газопроводу-інтерконнектора були завершені.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів має намір до вересня 2016 року виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора ГТС країни.

Перед цим НАК «Нафтогаз України» заявила про офіційні пропозиції європейських компаній з управління українською ГТС, у зв'язку з чим починає опрацьовувати варіант їх участі спільно з Єврокомісією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: