«Transparency International Україна» просить Гройсмана ініціювати аудит «Укроборонпрому»

Читать на русском
Антикорупційна громадська організація Transparency International Україна звернулася до прем'єр-міністра України Володимиру Гройсмана з пропозицією провести аудит підприємств державного концерну Укроборонпром одній із незалежних аудиторських компаній.

Антикорупційна громадська організація «Transparency International Україна» направила звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією провести аудит підприємств державного концерну «Укроборонпром» одній із незалежних аудиторських компаній.

Про це повідомляє прес-служба організації, передає «Слово і Діло».

Як зазначають в організації, аудиту з боку Державної аудиторської служби України або іншої аудиторської компанії недостатньо для отримання об'єктивних даних про фінансове становище концерну.

«На сьогодні перед Міністерством економічного розвитку й торгівлі України стоїть важливе завдання щодо розробки проектів Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу країни та Державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року. Фінансування проектів здійснюється за рахунок Державного бюджету. Для розрахунків обсягів фінансування проектів і програм використовуються дані аудитів «Укроборонпрому» попередніх років, які, ймовірно, були проведені Держаудитслужбою або іншими недостатньо незалежними від впливу аудиторськими компаніями», – повідомили в організації.

«Укроборонпром» уперше продемонстрував вітчизняні безпілотникиДержавний концерн «Укроборонпром» вперше демонструє вітчизняні безпілотні літальні апарати в рамках української експозиції на французькій виставці Eurosatory-2016.

У «Transparency International Україна» нагадали, що у 2016 році на заходи з розвитку оборонно-промислового комплексу заплановано 785,18 млн грн.

Рішення про обсяги фінансування на наступні роки організація пропонує приймати на підставі даних, отриманих у ході незалежного аудиту, який може бути проведений, наприклад, компаніями «великої четвірки» – PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young, KPMG – за сприяння міжнародних донорів.

Тому, на думку представників «Transparency International Україна», прем'єр-міністр України має ініціювати незалежний аудит концерну, а Кабінет міністрів – клопотати перед міжнародними організаціями та іноземними партнерами щодо виділення необхідних для цього коштів.

Крім того, організація звертає увагу, що в концерні «Укроборонпром» від моменту його створення в грудні 2010 року не сформована наглядова рада, однією з функцій якої є забезпечення регулярного проведення незалежного аудиту підприємств концерну. Тому потрібно ініціювати створення такої ради.

«Ефективність використання коштів військового призначення в умовах війни – це не право, а обов'язок української влади. І не лише перед міжнародними партнерами, але й перед десятками і сотнями тисяч українців, на долі яких навічно закарбувалися літери «АТО», – зазначив виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що «Укроборонпром» залишиться в державній власності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: