Пенсійне питання: що обіцяв зробити новий уряд

Читать на русском
Новий уряд планує нарешті запустити пенсійну реформу та хоча б якось збільшити мінімальну пенсію.

Пенсійний фонд та розмір самих пенсій є дилемою всіх урядів після Революції Гідності. Проблемою Пенсійного фонду є його дефіцит, який становить 145 мільярдів гривень.

Саме таку цифру озвучив міністр соціальної політики Олександр Рева, пише «Слово і Діло».

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

За його словами, в Україні назріває катастрофа з виплатами пенсій. Рева зазначив, що це сталося через зниження ставки єдиного соціального внеску з 38 до 22%. Втім, недовго думаючи, очільник Мінсоцполітики пообіцяв забезпечити стабільну виплату пенсій, а також подати пропозиції щодо наповнення Пенсійного фонду у вересні 2016 року.

Крім того, чинний міністр соціальної політики того ж місяця пообіцяв внести низку законопроектів, які допоможуть в індексації пенсійних виплат. Також очільник уряду Володимир Гройман зобов'язався зробити все можливе для знаходження можливості збільшення пенсій.

Водночас екс-міністр соцполітики, а нині чинний віце-прем'єр-міністр із соціальних питань Павло Розенко впевнений, що збільшення мінімальної пенсії на 10% відбудеться в грудні цього року. Ця його заява зафіксована як обіцянка. Розенко не забув і про пенсійну реформу, а точніше зміну її системи. Віце-прем'єр пообіцяв, що вже з початку 2017 року Україна перейде на накопичувальну пенсійну систему.

Цікаво, як саме український уряд буде виходити з ситуації дефіциту ПФ. Хоча, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, Міжнародний валютний фонд влаштовує такий рівень дефіциту, зменшення ставки ЄСВ жодним чином не сприяє виходу бізнесу з тіні. Якщо кардинальних змін не відбудеться, то діра в Пенсійному фонді лише зростатиме.

Нагадаємо, раніше глава Державної казначейської служби Тетяна Слюз заявила, що одним із варіантів вирішення ситуації з мільярдною заборгованістю Пенсійного фонду може стати реструктуризація боргу перед Держказначейством. За її словами, на 1 серпня заборгованість ПФ становила 48 мільярдів гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: