Україна не здатна освоювати кошти західних донорів – представник Всесвітнього банку

Читать на русском
Міжнародних партнерів України відлякує бюрократична система нашої країни: через неї Київ не здатен освоювати значну частину коштів.

Головна проблема, з якою стикаються основні кредитори України – її бюрократична система, яка відлякує партнерів нашої країни.

Про це газеті «Дзеркало тижня» розповіла старший менеджер портфелю проектів Світового банку в Україні Клавдія Максименко, повідомляє «Слово і Діло».

«На донорських зустрічах ми бачимо, що з цими ж проблемами стикаються і Європейський банк реконструкції та розвитку, і Європейський інвестиційний банк, і KfW. Досвід реалізації аналогічних проектів в інших країнах показує, що їх можна реалізувати і в Україні, але практика, на жаль, переконує в протилежному», – каже Максименко.

За словами представника Світового банку, в переговорах іноземних донорів з українською владою практично відсутня гнучкість, у той час як українських політиків, крім іншого, ще й доводиться переконувати в тому, що те чи інше рішення не вплине на їх бізнес-інтереси.

Омелян розповів, скільки іноземні кредитори готові вкласти в українські дорогиВсесвітній банк готовий надати на ремонт українських доріг $1 млрд, ще близько $700 млн готовий надати Європейський банк реконструкції та розвитку.

«Гнучкість в ухваленні рішень владою відсутня, а переговори, як правило, закінчуються переконуванням народних депутатів у тому, що необхідні зміни не вплинуть на їх бізнес-інтереси», – констатує Максименко.

При цьому вона відзначає, що Всесвітній банк завжди зацікавлений в успішності реалізації проектів, оскільки витрачає на них свій час і ресурси в надії отримати їх назад.

Нагадаємо, раніше стало відомо про можливу відстрочку запуску системи електронного декларування доходів через претензії Держспецзв'язку. Це, у свою чергу, може вплинути на міжнародні перспективи України, зокрема, на отримання безвізового режиму з ЄС і чергового траншу кредиту МВФ. Про необхідність запустити систему вчасно раніше заявив і Петро Порошенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: