Кабмін виводить українську ГТС зі складу «Нафтогазу»

Читать на русском
Рішення прийнято в рамках реструктуризації Нафтогазу відповідно до розпочатої в 2015 році реформи газового ринку.

Кабінет міністрів має намір до вересня виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора газотранспортної системи (ГТС) країни.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на відповідну постанову, яка опублікована на сайті уряду.

Рішення прийнято в рамках реструктуризації «Нафтогазу» відповідно до розпочатої в 2015 році реформи газового ринку. Це рішення також повністю співвідноситься з вимогами Третього енергетичного пакета ЄС про розділення функцій транспортування і зберігання природного газу.

Нагадаємо, що постанова № 496 від 1 липня 2016 року передбачає створення ПАТ «Магістральні газопроводи України», 100% акцій якого перебувають у власності держави, а саме товариство не підлягає приватизації.

У «Газпромі» підрахували газ, що поставляється в «ЛНР/ДНлгчний обсяг поставок природного газу в Україну в 2015 році склав в 7,827 млрд куб. м. «Укртрансгаз», в свою чергу, повідомляє про отримання від «Газпрому» 6,118 млрд куб. м газу в 2015 році. В результаті різниця становить 1,709 млрд куб м.

Управління корпоративними правами держави в статутному капіталі буде здійснювати Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

Сьогодні, 12 липня, стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» заявив про офіційні пропозиції європейських компаній з управління українською ГТС в зв'язку з чим починає опрацьовувати варіант їх участі спільно з Єврокомісією.

Як раніше повідомлялося, Україна і Румунія підписали угоду про підключення газотранспортних систем для транспортування газу як в Болгарію через територію Румунії, так і в реверсному напрямку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: