Під олімпійським прапором: історія виступів незалежних атлетів на ОІ

Читать на русском

У четвер перший спортсмен, котрий виступає на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро під олімпійським прапором, виграв золоту медаль. Ним став представник Кувейту Фехаід Аль-Діхані, який виявився найбільш влучним у змаганнях зі стендової стрільби. Всього ж на Олімпійських іграх 2016 року виступають 9 незалежних спортсменів. Зокрема, спортсмени з Кувейту цього разу не можуть офіційно представляти свою країну на головних стартах чотирирічки, оскільки МОК відкликав Олімпійський комітет цієї країни через порушення.

У схожій ситуації на двох Олімпіадах виявлялися на зорі незалежності та українські спортсмени (як, втім, і представники низки колишніх радянських республік). Зокрема, в 1992 році на Олімпійських іграх в Барселоні наші атлети виступили в складі так званої «Об'єднаної команди». Також, того ж року під олімпійським прапором наша збірна (а також збірні Білорусі, Вірменії, Казахстану, Росії та Узбекистану) виступили на Зимових Олімпійських іграх у французькому Альбервілі. Сталося це через те, що після розпаду СРСР молоді незалежні держави ще не встигли сформувати власні національні федерації і команди.

Нагадаємо, вчора український гімнаст Олег Верняєв поступився спортсмену з Японії «золотом» у багатоборстві, зайнявши лише друге місце на Олімпійських іграх у Ріо в цій дисципліні. Всього ж за всю історію виступів на Олімпіадах українські спортсмени вибороли 125 олімпійських нагород, 3 з яких – уже на поточних Іграх у Бразилії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: