План Кремля: чи влаштує РФ провокації в Україні після звинувачень у тероризмі? Експерти

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

У ключі останніх заяв, потрібно відзначити кілька моментів: не варто порівнювати ситуацію, яка відбувається зараз з початком війни в Грузії, що лунає від МЗС України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи міжнародну реакцію на звинувачення РФ у підготовці «кримських терактів», та припустив чи варто чекати від РФ нових провокацій.

«Початок війни в Грузії поклав Саакашвілі. Саме він спровокував цей конфлікт. Якби не було наказу Саакашвілі відкривати вогонь, то відповідно не було б або якщо й було би введення російських військ, то значно пізніше», - вважає Бондаренко.

У даній ситуації, переконаний експерт, прямих аналогій між подіями в Грузії та подіями в Україні немає.

Також, на його погляд, заяви, які звучать від МЗС Литви та аналогічні, про те, що РФ намагається виправдати свій майбутній удар таким чином, більше схожі на превентивні заходи.

«У даній ситуації, після того, як Польща перестала бути «адвокатом» України в Європі, цю роль на себе взяла Литва. Зрозуміло, що вони просто не могли сказати щось інше», - додав експерт.

На думку політолога, якби РФ дійсно готувалася до чогось, включаючи День Незалежності, то вже СБУ та всі наші структури діяли б у дуже активному режимі.

Заяви Росії по Криму назвали «старими методами КДБ»Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус назвав заяви Росії по Криму старими методами КДБ.

Це поки що не більше ніж гіпотези, хоча безумовно вибухонебезпечність відносин між Україною та РФ зберігається.

У той же час, політичний аналітик Павло Нусс вважає, що заява Путіна та ФСБ є доказом того, що Кремль готує не тільки інформаційну провокацію проти України напередодні Дня Незалежності нашої країни.

«Існує ймовірність й військової провокації на сході України, судячи з ігнорування російською стороною планованої зустрічі «Нормандської четвірки» та їх песимістичний тон в рамках «Мінська», - повідомив він у Facebook.

Додамо, що посол США в Україні заявив, що це не перше помилкове звинувачення України РФ, висловлене, щоб відвернути увагу від своїх власних протиправних дій.

Також у Держдепі висловили стурбованість ситуацією в Криму та останніми діями РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: