Інформаційна істерія, «качки» РФ та нове вторгнення: що планує Кремль?

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Потрібно розрізняти ту активність, яка є з боку російських збройних сил на Східному кордоні та в Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи ситуацію, яка складається в Криму та останні дані Держприкордонслужби про те, що РФ перекидає під Херсонську область десантно-штурмові підрозділи.

«Активність РФ пов'язана з передислокацією військ, з проведенням навчань і це все варто розглядати, як велике інсценування РФ на тлі останніх рішень: зміцнення позицій НАТО, формування Південного флангу, ситуації в Туреччині та Середній Азії. Прямо не варто пов'язувати з загрозою збройного конфлікту», - міркує Єрмолаєв.

Зовсім інша справа, як додав експерт, що це все супроводжується агресивною інформаційною та військовою кампанією. Ця кампанія допомагає самій Москві якось перекривати, виправдовувати ці зміни на Південному фланзі й ряд інших проблем.

На його погляд, скандал, з приводу підготовки терактів в Криму Україною, швидше походить на інформаційну «утку».

«Немає зараз достатніх підстав і причин для відкритої зовнішньої агресії РФ, навіть під надуманим приводом. Перш за все, тому що висока ступінь ризику невдачі цієї кампанії, не кажучи вже про міжнародну реакцію. Сумнівний взагалі будь-який успіх, особливо в кримському напрямку, з огляду на все: настрій населення, можливість удару у відповідь, Захід», - пояснює він.

Але, в той же час, за його словами, ведеться нагнітання інформаційне, що дійсно має злий умисел.

Кримчани стають мішенню і заручниками РФ — експертПолітолог проаналізував інформацію про скупчення військової техніки на півострові та заяву утримаютися найближчим часом від поїздок до Криму.

До того ж, в РФ прекрасно розуміють критичність політики в Україні: корупційні війни, фактично зруйнована коаліція, зростання недовіри до Президента й влади — все створює підґрунтя для кризи влади на осінь.

«Нагнітання інформаційної істерії, створення образів нових ризиків дуже серйозно каталізує, працює на залякування ситуації в самому Києві», - підкреслив Єрмолаєв.

Головна ставка, яку робить зараз Кремль, на переконання експерта, не на війну, а на політичну ситуацію в самій Україні, й тут всі засоби для них є добрими.

«Потрібно розрізняти «утки» та реальні наслідки. Тому всередині країни не варто нам нагнітати ситуацію, тому що це може стати бумерангом для самих українців. Ми можемо самі себе загнати в глухий кут», - проаналізував ситуацію Андрій Єрмолаєв.

Як стало відомо, сьогодні Петро Порошенко доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи на адмінкордоні з Кримом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: