Експерт: Крим стане питанням, яке не потерпить двозначності між РФ і Туреччиною

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

У даній ситуації, дійсно є підстави та ризики вважати, що Туреччина змінить свої позиції по Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи як новий етап у відносинах Москви та Анкари, вплине на українсько-турецькі відносини.

«Туреччина фактично була одним з головних партнерів для нас у питанні прав кримських татар. Очевидно, що поліпшення відносин РФ та Туреччини потягне за собою ослаблення цього патронажу. Природно, що Туреччина може змінити свої позиції по відношенню питання анексії Криму, незважаючи на те, що до цього у них була дуже жорстка позиція», - припускає Федута.

Туреччина дійсно дуже сильно підтримувала Меджліс кримськотатарського народу, але зараз, на його погляд, все може піти по-іншому, тому що не вийде грати «в подвійну».

«Не зможуть вони говорити, що РФ це наш стратегічний партнер, але ось в цьому питанні вчинили неправильно. Ердоган прекрасно розуміє, що є питання, які не терплять двозначності. А відносини між Кремлем і Анкарою можуть зайти дуже далеко», - констатував він.

Туреччина порівняла окупацію Криму з депортацією кримських татарМЗС Туреччини виступив із заявою з нагоди сьогоднішніх роковин депортації кримськотатарського народу.

У той же час, політолог Олександр Леонов схиляється до протилежної думки та вважає, що прямого визнання анексії не буде, тим більше що в Туреччині діаспора кримських татар в кілька мільйонів.

«Найсерйозніше, що може бути, це те, що Туреччина негласно почне поставки продовольства в Крим обхідними шляхами», - підкреслив Леонов.

Як відомо, влада Туреччини заявляла, що не визнає анексії Криму, порівняла окупацію з депортацією кримських татар і повідомила, що країна продовжить підтримувати кримських татар «у їхній мирній та справедливій боротьбі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: