Податкова реформа: переваги та недоліки проекту Мінфіна. Оцінка експерта

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

На даному етапі поки зарано говорити про реформу. Це скоріше косметичні зміни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи презентований Мінфіном проект податкової реформи.

«Передбачено переведення баз даних від Державної фіскальної служби (ДФС) до Мінфіну, що дозволить більш чітко контролювати бази та не мати конфлікту інтересів. Сьогодні ж ДФС одночасно збирає податки та збирає інформацію по них. Ця база даних повністю знаходиться у фіскальної служби і контролювати як хто сплачує податки неможливо», - розповідає Несходовський.

На його переконання це позитивна зміна.

Важливо, за його словами, що консультації тепер буде проводити сам Мінфін, а не ДФС. Разом з тим, на першому етапі це буде скоріше за все об'єднаний орган, бо спеціалістів відповідного профілю в Мінфіні поки що немає.

Певні зрушення є в оподаткуванні фізичних осіб без створення СПД. «Запроваджена ставка 10%, від мінімальної заробітної плати, позитивно вплине в цілому на підприємницьку діяльність. Є певні покращення щодо адміністрування податків», - зауважив експерт.

Проте, додав він, не розглянуто на даний момент податок на виведений капітал.

Негативний момент, як пояснив спеціаліст в тому, що податкову міліцію перетворюють в фінансову поліцію, по суті не змінюючи функціонал.

«Можна сказати, що це просто перейменування. Зміни в роботі цього органу по суті не передбачаються. По факту він залишиться таким, як є», - наголосив економіст.

Нагадаємо, декілька днів тому, Глава Мінфіну Олександр Данилюк заявив, що законопроект про внесення змін у Податковий кодекс буде внесений у Верховну Раду після завершення парламентських канікул.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: