«Швидка» без лікарів: реформі Супрун уже пророкують драматичні наслідки

Читать на русском
У МОЗ озвучили перші нововведення реформи медицини: лікарів «швидкої» вирішили замінити парамедиками  – фельдшерами без вищої освіти.

Після призначення в МОЗ, Уляна Супрун заявила, що вона та її нова команда готові не просто писати концепції, але й впроваджувати стратегію на практиці.

Перші ініціативи Супрун вже озвучила на нараді, на якій обговорювалася реформа екстреної медицини, пише «Слово і Діло», посилаючись на «Вести».

Серед деяких нововведень команди реформаторів:

  • заміна лікарів «швидких» на парамедиків – фельдшерів без вищої освіти;

  • скорочення медичних бригад.

Як відомо, на даний момент найчастіше в машині швидкої допомоги перебуває 3-4 людини (лікар, фельдшер, санітар і водій). Згідно з ідеєю нової команди Міністерства охорони здоров'я, залишаться тільки фельдшер і санінструктори. Логічно, що виникає питання: що буде з лікарями з швидких? Припускається, що їх, можливо, перекваліфікують у сімейних лікарів.

Нова в. о. голови МОЗу: що ми знаємо про Уляну Супрун?Медик, волонтер, громадський активіст – що ми знаємо про біографію нового виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я України?

Голова громадської ради при МОЗ Максим Іонов вельми критично оцінив таку ініціативу та передбачає, що наслідки можуть бути негативними.

«Дійсно, наслідки реформи можуть бути драматичними. Вся Європа працює за змішаною системою. Крім парамедиків, є спеціалізовані лікарські бригади: кардіологи, психіатри та дитяча реанімація. Неправильно використовувати тільки один елемент їхньої системи, не враховуючи наші реалії – недофінансування, погані дороги, некваліфіковані кадри. Ризикуємо життям людей. Якщо пацієнти будуть вмирати, що ми скажемо їх рідним? Хлопці, вибачте, не вийшло?» - розмірковує Іонов.

При цьому, як зауважив він, за аналогічним принципом мала відбутися реформа «швидких» у Грузії. Але ця була історія отримала сумне закінчення: на одному з викликів через некомпетентність лікарської бригади помер родич одного з високопоставлених чиновників. Після цього реформу швидко згорнули.

Нагадаємо, 27 липня заступник міністра охорони здоров'я Уляна Супрун була призначена в. о. голови МОЗу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: