Мінфін опублікував проект податкової реформи

Читать на русском
Міністерство фінансів України презентувало новий проект податкової реформи, тепер вся база даних ДФС переноситься в Мінфін.
Міністр фінансів Олександр Данилюк презентував податкову реформу

Міністерство фінансів презентувало новий проект податкової реформи. Тепер вся база даних ДФС переноситься в Мінфін.

Про це йдеться у пояснювальній записці до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», опублікованій на сайті відомства, передає «Слово і Діло».

Тепер податкову міліцію замінять на фінансову поліцію, яка буде контролюватися Мінфіном. Крім того, вся база даних Державної фіскальної служби переноситься у Мінфін.

За фіскальною службою закріплюється функції надання усних консультацій, забезпечення роботи «електронного кабінету платника податків» і проведення податкових перевірок. У той же час, право надання письмової та електронної консультації залишається за Міністерством фінансів.

Проектом передбачено оприлюднення на сайті Мінфіну плану проведення податкових перевірок. При цьому перевірка буде проходити 30 днів, а попереджати про неї будуть за 15 робочих днів. Крім того міністерство бере на себе функції з адміністрування податків, ведення реєстрів про відшкодування ПДВ, обліку платників податків. Також незабаром два реєстри відшкодування ПДВ об'єднають в один.

У Мінфіні пояснили основний принцип податкової реформиМіністерство фінансів сконцентрує увагу перш за все на адмініструванні податків, а не зниженні їхніх ставок у впровадженні реформи оподаткування.

Також пропонується збільшити штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних до 50% ПДВ.

Ще один розділ реформи присвячений ставкам оподаткування. Згідно з документом, залишається 18%-ва ставка податку на прибуток, а також ставка акцизного збору на алкоголь і тютюнові вироби.

Також буде введена нова ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) - 10% від мінімальної заробітної плати для тих, хто займається індивідуальною діяльністю без реєстрації підприємцем.

Крім того, проект передбачає збільшення розміру добових за кожен день закордонного відрядження - з 0,75 розміру мінімальної заробітної плати до 40 євро.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів України пропонував підвищити мінімальну заробітну плату до 1 762 грн, а прожитковий мінімум - до 1 700 грн до кінця 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: