«Нафтогаз» має намір стягнути з «Газпрому» ПДВ за транзит в Європу

Читать на русском
Нафтогаз розраховує, що суми ПДВ буде відшкодовано Газпромом після прийняття відповідного рішення Стокгольмським арбітражем.

НАК «Нафтогаз України» буде домагатися від ПАТ «Газпром» відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), яким з 1 січня 2016 року розпочали обкладатися операції транзиту російського палива через територію України в країни ЄС і Туреччину.

Про це йдеться в повідомленні НАК «Нафтогаз України», прикріпленому до фінансової звітності за I півріччя 2016, передає «Слово і Діло».

«З 1 січня 2016 року, відповідно до Податкового кодексу, операції по транзиту газу для «Газпрому» обкладаються ПДВ. Сума ПДВ відноситься до складу витрат, оскільки він не відшкодовується покупцем», – йдеться в повідомленні.

«Газпром» загрожує стабільності транзиту російського газу до ЄСНАК «Нафтогаз України» просить Європейську комісію створити моніторингову місію для перевірки фактів значного зниження тиску в російській газотранспортній системі на вході до газотранспортної системи України.

«Нафтогаз» розраховує, що суми ПДВ буде відшкодовано «Газпромом» після прийняття відповідного рішення Стокгольмським арбітражем.

У I півріччі 2016 «Нафтогаз» сплатив ПДВ за надання послуг транзиту на суму 5,5 млрд грн.

Як раніше заявляли в НАК «Нафтогаз України», закупівлі палива у «Газпрма» можливі тільки за попереднім узгодженням з російською монополією, щоб не дати контрагенту приводу звинуватити Україну в порушенні принципу «бери або плати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: