МЕРТ скасовує держрегулювання цін

Читать на русском
У МЕРТ пояснили, що протягом цього періоду будуть відслідковувати динаміку роздрібних цін на товари, які регулювалися державою.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі перевіряє ефективність державного регулювання цін, тимчасово скасувавши з 15 серпня 2016 на 3 місяці адміністративне регулювання цін на продукти харчування.

Про це повідомляється на сторінці МЕРТ в мережі Facebook, передає «Слово і Діло».

«З 15 серпня 2016 на 3 місяці ми пропонуємо тимчасово скасувати надмірне адміністративне регулювання цін на продукти харчування. Це потрібно для того, щоб оцінити, як втручання держави впливає на ціноутворення», – йдеться в повідомленні.

У МЕРТ пояснили, що протягом цього періоду будуть відслідковувати динаміку роздрібних цін на товари, які регулювалися державою.

«Ми проаналізуємо результати пілотного проекту, і на його основі буде прийнято рішення про подальше скасування або відновлення цінового регулювання», – відзначили в МЕРТ.

Відзначається, що адміністративне регулювання цін не ефективне. А ціни на продукти, які штучно регулюються, ростуть на 20% швидше, ніж відпущені ціни.

«Чому так відбувається? Відповідь дуже проста – втручання держави в процес ціноутворення спотворює конкуренцію, а складність бюрократичних процедур створює величезні корупційні ризики і додатковий тиск на бізнес», – вважають в МЕРТ.  

МЕРТ простимулює експорт із південних областей – МикольськаМіністерство економічного розвитку та торгівлі України ставить завдання збільшити експорт із південних областей України продукції з доданою вартістю.

«В умовах відкритої конкуренції бізнесу дуже вигідно пропонувати кращу ціну, і для цього зовсім не потрібно втручання держави. Навпаки – таке втручання тільки спотворює ринок і приводить до стрімкого зростання цін», – пояснив заступник МЕРТ Максим Нефьодов.

Раніше Нефьодов говорив, що в результаті скасування регулювання цін на державному рівні ціни на продукти не зростуть, якщо їх собівартість не перевищує ціну.

Нагадаємо, що встановлення макроекономічної стабілізації в 2016 році призведе до прискорення зростання валового внутрішнього продукту в 2017 році не менше ніж на 4%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: