Згідно з планом Путіна, бойовики спробують створити новий «котел» – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Остання зустріч у Мінську засвідчила, що РФ може піти на нову атаку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи заяву представників так званої «ДНР» про готовність відновлення повномасштабних бойових дій.

«Реалізується план Путіна – знищити Україну шляхом змін до Конституції, створення прецедента з правом вето «Новоросії» на будь-які рішення в галузі безпекової політики. Це буде означати втрату Україною державного суверенітету через зміни Конституції. Це альтернатива тому плану широкомасштабної війни, яка власне розглядалася Путіним від самого початку. Тому вони підуть на атаку, можливо, створять ще один котел, наприклад, у районі Авдіївки та пред'являть ультиматум щодо повної капітуляції України», – аналізує Перепелиця.

Тим більше, додав експерт, Захід зараз знесилений. Уже йдеться не про посилення санкцій, а про послаблення.

Обама закликав Росію скласти зброю та роззброїти сепаратистів на ДонбасіВашингтон не змінить своєї позиції щодо конфлікту в Україні, запевнив американський лідер, а також закликав Росію відступити та роззброїти сепаратистів.

«Захід, скоріш за все, буде тиснути, щоб ми внесли змінили до Конституції з усіма наслідками. Проте, навіть якщо ми це зробимо, Путін не виведе війська з Донбасу», – підкреслив він.

«У жодних конфліктах РФ цього не зробила – ані в Абхазії, ані в Південній Осетії, ані тим більше в Придністров'ї. Якщо згадати Стамбульський саміт 1999 року, РФ там до 2001 року зобов'язалася вивести війська, але зараз ми бачимо результат. Донбас – це плацдарм російських військ на десятки років в Україні», – пояснив Григорій Перепелиця.

Як відомо, 3 серпня в Мінську відбулася чергова зустріч Тристоронньої контактної групи. За її результатами РФ зажадала, щоб питання безпеки вирішувалися паралельно з політичними.

Водночас, як повідомив Євген Марчук, РФ категорично заперечує свою участь у цій війні й навіть очевидні факти своєї присутності на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: