Пік активності сепаратистів в Україні минув

Читать на русском

За даними Генеральної прокуратури України, кількість правопорушень, кваліфікованих за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» з 2014 року зменшилось приблизно вшестеро: з 285 до 51 (станом на червень цього року).

Якщо в 2014 році підозру за цим звинуваченням було висловлено 99 особам, то наступного року їх кількість зменшилася до 74 людей, а в першому півріччі 2016-го склала всього 14 осіб. Цікаво також і те, що цьогоріч уже жодне провадження за цим звинуваченням не було зупинене на стадії досудового слідства, тож до суду дійшли всі 10 кримінальних проваджень. Щодо останнього показника, то це більше, ніж у 2014 році (коли суд розглянув всього 7 таких справ), але значно менше, ніж торік (62 судових розгляди).

При цьому за однією з найтяжчих форм сепаратизму – фінансуванням дій із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, змін меж території або державного кордону України – передбаченій частиною другою тієї ж статті Кримінального кодексу, в 2016 році були відкриті 14 проваджень (проти 4 у 2015 році). Одне з них – проти колишнього голови фракції «Партії регіонів» Олександра Єфремова.

Нагадаємо, суд задовольнив звернення Генпрокуратури про арешт Єфремова терміном на 2 місяці без права внесення застави. Аналогічне рішення наприкінці червня було ухвалене й щодо екс-депутата Верховної Ради від КПУ Алли Александровської, яку також підозрюють у сепаратизмі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: