Експерт назвав головну помилку влади, яка допустила вторгнення РФ на Донбас

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Способи вирішення конфлікту на Донбасі були давно відомі всім, але проігноровані владою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи ескалацію конфлікту та ймовірний подальший сценарій для Донбасу.

«Вирішення ситуації відоме, виписане в Конституції України та в законі про оборону, що наша влада абсолютно проігнорувала та не запровадила ані воєнного стану, коли це було потрібно, ані плану оборони, запевняючи, що в нас жодної війни немає, це антитерористична операція», – розповідає Перепелиця.

Оскільки не запроваджений воєнний стан, ми не можемо мобілізувати економіку країни, довести збройні сили до повної бойової готовності й навіть закон «Про оборону» в нас не оновлений.

«В Україні повністю відсутнє військово-політичне керівництво, яке бере на себе відповідальність за оборону країни», – констатував він.

В результаті, як наголосив експерт, ми маємо фатальні наслідки: ігнорування Конституції з усіма подальшими наслідками – конфлікт на десятки років та постійне існування військової загрози з боку РФ.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Наразі, як резюмував спеціаліст, важливо не допустити вже законодавчого, на юридичному рівні, знищення державного суверенітету України шляхом внесення змін до Конституції.

Нагадаємо, в березні Президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом.

Два роки тому Глава держави запевняв, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: