День Національної поліції: що наобіцяли правоохоронцям політики?

Читать на русском
4 серпня, коли Україна святкує запроваджене минулого року свято – День Національної поліції – Слово і Діло вирішило нагадати політикам про їхні зобов’язання перед захисниками порядку.
Фото: meduza.io

Сьогодні, 4 серпня, вперше в своїй історії наша країна відзначає нове професійне свято – День Національної поліції України. Попри те, що перші нові поліцейські – столичний патруль – вийшли на службу ще 4 липня 2015 року, відповідно до виданого Президентом указу «Про День Національної поліції України», свято українських блюстителів порядку призначене саме на 4 серпня.

Найбільше обіцянок перед поліцейськими, природно, в міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе. Почати варто з того, що, як і обіцяв на початку 2015 року голова МВС, перші батальйони патрульної поліції запрацювали влітку того ж року: 4 липня почала роботу патрульна поліція Києва. Пізніше багато з цих перших столичних патрульних склали кадрову основу нової поліції в інших містах. Зрештою поступово нова патрульна поліція дісталася й прифронтових міст, що стало ще однією виконаною обіцянкою Авакова.

Щоправда, є в Авакова й невиконані обіцянки з цього приводу. Наприклад, заява про те, що нова патрульна поліція запрацює в Слов’янську Донецької області у вересні 2015 року (фактично вона з’явилася там лише 14 травня 2016 року). Також не зміг він реалізувати й обіцянку про те, що до кінця лютого 2016 року патрульні запрацюють у 5 областях Західної України.

Водночас підлегла Авакова – голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе – виконала свою обіцянку про запуск до червня 2016 року поліції в 29 містах України. Крім того, керівник Національної поліції продовжує активно боротися за якісне оновлення правоохоронних органів – принаймні це випливає з її обіцянок. Щоправда, виходить це в неї не завжди вдало: приміром, обіцянку про те, що кандидати на посади керівників та слідчих обов’язково пройдуть співбесіду та поліграф, вона не виконала. «Слову і Ділу» стало відомо принаймні про одного керівника управління Нацполіції, що станом на кінець лютого 2016 року так і не пройшов переатестацію та перевірку на детекторі брехні, – заступника голови столичної поліції В. Стрижака, через що обіцянці було надано статус «не виконано».

Намір Деканоїдзе провести переатестацію всіх поліцейських за 6 місяців, озвучений нею 6 лютого цього року, поки має статус «у процесі виконання». Також глава Нацполіції пообіцяла повторно звільняти міліціонерів, що не пройшли атестацію й були звільнені, проте потім поновилися через суд, і поки що у «Слова і Діла» немає підстав сумніватися в щирості цієї заяви.

Також вона обіцяла подбати й про освіту поліцейських, створивши для них поліцейську академію та подовживши термін навчання патрульних. Підвищення якості роботи, звісно, має супроводжуватися підвищенням заробітної плати, що й пообіцяв зробити до кінця року Арсен Аваков. А оскільки обмежуватися патрульними функціями нова поліція не має, то, як анонсувала Деканоїдзе, вже в найближчі місяці на всіх трасах України нові поліцейські замінять працівників ДАІ (щоправда, раніше вона схожу обіцянку вже провалила). Аваков же запевнив, що протягом 9 місяців запустить роботу нових сервісних центрів, що прийдуть на зміну сумнозвісним МРЕВ.

Деканоїдзе обіцяє створити поліцейську академіюСказано 20 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Реформуванню підлягають і інші напрямки діяльності поліції, наприклад, боротьба з кіберзлочинністю чи поліцейські спецпідрозділи.

Долучаються до побудови нової поліції й у Верховній Раді України. Декілька нардепів навіть встигли виконати обіцянки з цього приводу: представниця «Самопомочі» Олена Сотник та депутат від «НФ» Антон Геращенко – щодо внесення змін до законодавства про Нацполіцію, а член «БПП» Мустафа Найєм – щодо створення кадрового резерву поліції, до якого він навіть долучився особисто.

Є у нардепів і провалені обіцянки, присвячені новій поліції. Наприклад позафракційний Павло Балога ще у вересні 2014 року пообіцяв відправляти служити на Схід в першу чергу працівників МВС, СБУ і прокуратури, проте дотримати свого ж популістського зобов'язання не зміг. А Антон Геращенко не зміг використати весь свій вплив для звільнення з патрульної поліції Олексія Савкіна через його негативне ставлення до Євромайдану, яке він активно висловлював у соціальних мережах ще взимку 2013-2014 років. Очищати лави правоохоронців узявся й депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Артюшенко, який наприкінці грудня 2015 року заявив, що порушуватиме питання проходження переатестації міліціонерами із заплямованою репутацією.

Немало наобіцяли щодо створення та роботи нової поліції й місцеві керівники. Серед їхніх обіцянок ми обрали найцікавіші. Наприклад, мери Києва й Івано-Франківська Віталій Кличко та Руслан Марцінків практично синхронно дали та виконали обіцянки щодо створення в цих містах поліцейського патруля на велосипедах. Зараз у планах Кличка – створити муніципальну міліцію, що підпорядковувалася б столичній міській раді. Таку ж ідею у себе в регіоні хоче реалізувати й губернатор Черкаської області Юрй Ткаченко. Тим часом голова Тернопільської ОДА Степан Барна пішов іще далі й у серпні 2015 року заявив, що в регіоні з’явиться кінна поліція. Щоправда, реалізувати обіцяне так і не зміг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: